StoryEditor

Irán pred štvrtkovým zasadnutím OPEC vyzýva na zníženie ťažby

12.12.2006, 12:04
Autor:
SITASITA

Iránsky minister pre ropný priemysel Kazem Vaziri Hamaneh v utorok vyzval Organizáciu krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) na zníženie produkcie ropy s cieľom zvýšiť cenu čierneho zlata. Urobil tak dva dni pred očakávaným stretnutím kartelu v Nigérii, informovala agentúra Shana.
Iránsky minister ďalej uviedol, že Irán, tak ako väčšina členov OPEC, nepovažuje za vhodné, aby cena klesla pod 60 USD za barel. "Vzhľadom na nadmerné zásoby ropy sa budeme usilovať o ďalšie zníženie ťažby," dodal Hamaneh pred štvrtkovým zasadnutím v Abuja.
Prezident OPEC a nigérijský ropný minister Edmund Daukoru odhaduje aktuálne nadmerné zásoby ropy na trhu približne na milión barelov na deň, informovala v pondelok oficiálna spravodajská agentúra Emirati WAM. Šéf OPEC tiež povedal, že členovia kartelu prehodnotia na stretnutí v Abuja všetky aspekty situácie na trhu a prijmú najvhodnejšie opatrenie.
Na poslednom stretnutí v októbri tohto roka, OPEC prijal rozhodnutie na zníženie dennej ťažby o 1,2 milióna barelov, aby zastavili pokles ceny ropy, ktorá v júli dosiahla úroveň 78 USD za barel. Cena americkej ľahkej ropy s januárovou dodávkou v pondelok zatvorila na 61,22 USD za barel. Investori predpokladajú že členovia kartelu vo štvrtok schvália ďalšie zníženie produkcie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 13:44