StoryEditor

Slovensko a Poľsko sa pretekajú v snahe registrovať syrový korbáčik v Európe

07.02.2007, 18:28
Autor:
TASRTASR

Slovensko a Poľsko sa pretekajú v snahe zaregistrovať syrový korbáčik v Bruseli. Ani jedna z krajín zatiaľ oficiálnu žiadosť o registráciu nepodala, obe na nej však pracujú.
Ako TASR informovala riaditeľka odboru komunikácie Ministerstva pôdohospodárstva SR (MP) Jana Kaplanová, spor sa zintenzívnil 18. januára, kedy Stála misia SR pri Európskej únii (EÚ) avizovala MP, že Poľsko sa údajne snaží zaregistrovať si korbáčik v EÚ. Niekoľko dní po tom, 23. januára, oznámil starosta obce Zázrivá, kde majú korbáčiky dlhoročnú tradíciu, že došlo k potvrdeniu registrácie Združenia zázrivských korbáčikov na Ministerstve vnútra SR. Cieľom združenia je zaregistrovať Zazrivský a Oravský korbáčik skôr, ako svoje korbáčiky registrujú Poliaci.
O registráciu produktu môže totiž požiadať iba združenie jeho producentov. Aj potom ide o zdĺhavý byrokratický proces. Najprv musí výrobok prejsť vnútroštátnym kolom žiadosti o registráciu na Úrade priemyselného vlastníctva (ÚPV). To trvá 6 mesiacov, počas ktorých sa môžu vznášať námietky proti registrácii na národnej úrovni. Rovnaký postup sa potom zopakuje na úrovni EÚ. Slovensko ani Poľsko zatiaľ korbáčik oficiálne na registráciu nepredložilo. Podľa zástupcov slovenského združenia by mohli žiadosť na ÚPV predložiť do dvoch týždňov.
Podobný spor, ale týkajúci sa tokajského vína, viedlo Slovensko s Maďarskom. Nakoniec sa nezhody podarilo vyriešiť v roku 2004 kompromisom na európskej úrovni, kedy sa slovenskí a maďarskí vinári dohodli na zdieľaní značky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 22:05