StoryEditor

Pivovar Šariš ukončil fiškálny rok 2004 so stratou 13,17 mil. Sk

03.06.2005, 13:45
Autor:
TASRTASR

Pivovar Šariš, a. s., ukončil fiškálny rok 2004 so stratou približne 13,17 milióna Sk a zo ziskového hospodárenia v roku 2003 sa tak prepadol do červených čísiel. Prevádzkový hospodársky výsledok bol v sume 27,13 milióna Sk. Tržby z predaja predstavovali objem takmer 1,89 miliardy Sk.
"Pivovary na Slovensku zaznamenali pokles predaja o 7,5 %. V tomto prostredí dokázal Pivovar Šariš udržať pokles predaja na úrovni 3 %, čo malo vplyv na tržby spoločnosti, ktoré medziročne narástli iba o 2,5 %," komentoval výsledky nový generálny riaditeľ Pivovaru Šariš Imrich Havriš.
Pod tieto výsledky sa podpísali tri faktory. Chladnejšie leto, následky zvýšenia spotrebných daní z piva a zmena správania sa spotrebiteľov, ktorí sa vzhľadom na svoje nižšie disponibilné zdroje skôr orientovali na lacnejšie značky pív.
Pivovar Šariš má za sebou rovnako ako pivovarnícky priemysel náročný rok. Napriek tomu, dodal Havriš, zostávame optimistami s ohľadom na budúci úspech s našim širokým portfóliom produktov. Ubezpečil, že budú vo všetkých oblastiach aktivít pokračovať v dosahovaní kvality. Dôkaz kvality značky Šariš potvrdili ocenenia na medzinárodných súťažiach Monde Selection v Bruseli a Austrálii. Aj prieskum, ktorý realizovala medzinárodná poradenská firma Hewitt Associates, preukázal starostlivosť topmanažmentu o zamestnancov, keď na základe hodnotenia zamestnancami Pivovar Šariš získal ocenenie Najlepší zamestnávateľ na Slovensku.
Napriek náročným podmienkam na trhu Pivovar Šariš vo fiškálnom roku 2004 investoval do technického vybavenia 272,33 milióna Sk. Najvýznamnejšia investícia smerovala do informačného systému. Zaviedol sa program SAP, ktorý funguje od 3. mája 2005. Ďalšie zdroje vedenie firmy vynaložilo do obnovy obalovej techniky a na spustenie novej stáčacej linky na fľaškové pivo.
V roku 2004 Pivovar Šariš zamestnával 520 ľudí.
Podiel spoločnosti Pivovar Šariš na slovenskom pivnom trhu dosiahol 28 %. Spoločnosť patrí do skupiny Plzenský Prazdroj, ktorej vlastníkom je medzinárodná pivovarnícka firma SABMiller. Od svojho vstupu do Pivovaru Šariš v septembri 1997 preinvestovala vtedajšia spoločnosť SAB do novej techniky, technologických zariadení a distribúcie viac ako 1,5 miliardy Sk a stala sa tak jedným z najväčších investorov na východnom Slovensku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 03:52