StoryEditor

ČR denne zo štátnych hmotných rezerv uvoľní asi 10 000 barelov ropy

07.09.2005, 09:54
Autor:
TASRTASR

eská republika sa dnes v súvislosti s dohodou západoeurópskych krajín o koordinovanom uvoľnení rezerv ropy a ropných produktov rozhodla, že denne zo štátnych hmotných rezerv uvoľní asi 10 000 barelov ropy, čo zodpovedá 1 400 tonám.
Minister financií ČR Bohuslav Sobotka zároveň opäť vyhlásil, že odmieta uvažovať o znížení spotrebnej dane na benzín. Dôvodom je riziko výpadku príjmov štátneho rozpočtu, krátkodobý efekt pre spotrebiteľa a obava, že zníženie spotrebnej dane využijú výrobcovia, distribučné spoločnosti a čerpacie stanice na zvýšenie svojich marží.
Podľa opozície by sa nižšou spotrebnou daňou mohlo kompenzovať víkendové skokové zvýšenie cien benzínu. Jeho cena sa zvýšila asi o 10 %. Kým ešte v piatok stál najpredávanejší bezolovnatý benzín Natural 95 pod 30 Kč za liter, cez víkend sa jeho cena vyšplhala na 33 Kč a dnes sa niektoré čerpacie stanice už priblížili hranici 35 Kč za liter.
Podľa ministra Sobotku by zníženie spotrebnej dane o 2 Kč na liter spôsobilo výpadok rozpočtových príjmov až 13 miliárd Kč, v prepočte 17 miliárd Sk, ročne. V prípade zníženia spotrebnej dane o 3 Kč na liter by výpadok príjmov štátu bol až 20 miliárd Kč.
MF ČR a česká vláda sú odhodlaní zdravotne postihnutým občanom vyššie náklady na pohonné látky kompenzovať vyššími sociálnymi dávkami.
(1 CZK = 1,314 SKK; 1 barel = 159 litrov)
(spravodajca TASR Bohdan Kopčák) pop

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 05:18