StoryEditor

Ekonomické prognózy EK pre Slovensko sú podľa Počiatka v súlade s očakávaniami

08.05.2007, 17:23
Autor:
TASRTASR

Jarné hospodárske prognózy pre Slovensko, ktoré v pondelok zverejnila Európska komisia (EK), sú v súlade so slovenskými očakávaniami. Uviedol to dnes minister financií SR Ján Počiatek po zasadnutí Rady EÚ pre ekonomické a finančné záležitosti (ECOFIN) v Bruseli.
Podľa prognóz komisie by sa hospodársky rast Slovenska mal v roku 2007 zrýchliť na 8,5 %, zatiaľ čo miera nezamestnanosti by mala klesnúť na 12,2 %.
"Sme na správnej ceste. Samozrejme, stále zaznieva tá istá poznámka, a to snaha o rýchlejšiu konsolidáciu, čo však momentálne nie je naozaj možné," konštatoval minister.
V súvislosti s návrhom európskeho rozpočtu na rok 2008, ktorý minulý týždeň predložila EK, Počiatek oceňuje, že po prvý raz v histórii by mala ísť najväčšia časť na rast a zamestnanosť, čo by znamenalo prevýšenie doteraz dominujúcich výdavkov na poľnohospodárstvo. Slovenský minister túto skutočnosť považuje za vývoj správnym smerom.
Ministri diskutovali aj o návrhu na zdaňovanie áut podľa toho, koľko emisií CO2 vypúšťajú, ani dnes sa však nepodarilo posunúť debatu vpred, keďže proti harmonizácii v tejto oblasti sú viaceré členské krajiny. Podľa slovenského ministra je táto téma veľmi zložitá a problém spočíva najmä v tom, že každá krajina má iný cieľ.
"Nejde len o CO2 emisie v súvislosti s autami, ale aj o počet áut, preplnenie ciest a kapacity infraštruktúry. Jednotlivé krajiny by preto mali mať právo a možnosť regulovať aj tieto faktory. Napríklad Malta, ktorá má najväčší počet áut na štvorcový kilometer v rámci EÚ, má iný problém ako len CO2 emisie. Čiže, ono je to všetko na vážkach, čo je v skutočnosti najefektívnejšie," tvrdí Počiatek. Hoci by k dohode podľa neho mohlo teoreticky napokon dôjsť, minister to považuje za "beh na veľmi dlhú trať".
Zatiaľ čo Česká republika počíta s tým, že by od roku 2010 zaviedla daň z emisií, Slovensko podľa Počiatka veľmi zásadne iniciatívne nemieni meniť momentálne nastavenie slovenského daňového systému, hoci sa bude prispôsobovať trendom.
"My máme relatívne vysokú spotrebnú daň z benzínu, čiže, my sme skôr nastavení na tú cestu, že zdaňovať viac tú spotrebu. Uvidíme, či budeme uvažovať aj o ďalších daniach - iba v rámci toho, čo nás donúti EK v rámci harmonizácie, ale nejaký individuálny plán momentálne nemáme," dodal.
Počiatek sa v Bruseli stretol aj so svojím českým kolegom Miroslavom Kalouskom, ako aj slovinským ministrom financií Andrejom Bajukom, s ktorým diskutoval o skúsenostiach Slovinska so zavedením spoločnej európskej meny.
"Dohodli sme sa, že nám poskytnú absolútne plnú podporu v tom, že pošleme náš tím, aby získal najaktuálnejšie presné skúsenosti z reálnej praxe," uviedol Počiatek.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 02:30