StoryEditor

S&P: Slovensko je na dobrej ceste k prijatiu eura v roku 2009

20.03.2007, 16:00
Autor:
TASRTASR

Ratingová agentúra Standard & Poor's Ratings Services (S&P) uviedla, že revalvácia slovenskej koruny 16. marca 2007 nemá vplyv na rating (A/stabilný/A-1) záväzkov Slovenskej republiky.
Slovensko podľa S&P zostáva po revalvácii na dobrej ceste k prijatiu eura začiatkom roka 2009. Revalváciu centrálnej parity slovenskej koruny v systéme výmenných kurzov ERM II o 8,5 % požadovala Národná banka Slovenska (NBS) a súhlasili s ňou Európska centrálna banka (ECB), krajiny eurozóny a ostatné krajiny, ktorých meny sú zapojené do ERM II. Podľa S&P táto revalvácia rozšíri priestor pre menovú politiku NBS a pomôže zachovať cenovú stabilitu.
Agentúra S&P vo svojej správe uvádza, že Slovensko je na ceste k splneniu maastrichtských kritérií v termíne, ktorý dovolí vstúpiť do eurozóny v roku 2009. V tomto roku by deficit verejných financií SR, vrátane výdavkov na dôchodkovú reformu, mal podľa S&P dosiahnuť 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) a celková zadlženosť verejnej správy v pomere k HDP by mala zostať na 34 % HDP.
Ratingy Slovenska podľa S&P odrážajú rýchly progres vo verejnom sektore, reformu sociálneho zabezpečenia, vysoký rast ekonomiky a perspektívu prijatia eura v roku 2009. Prekážkami ďalšieho zlepšenia ratingov je iba pomalé zvyšovanie životnej úrovne a nejasné perspektívy budúcej hospodárskej a fiškálnej politiky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 03:17