StoryEditor

Do druhého kola postúpi TwoOne a Abertis

19.01.2006, 15:15
Autor:
SITASITA
Koaličné strany vyjadrili na dnešnom rokovaní koaličnej rady súhlas s privatizáciou bratislavského a košického letiska, odporúčajú však, aby sa uskutočnilo druhé kolo. Ide o konzorcium TwoOne a konzorcium okolo španielskej firmy Abertis. Podmienky, za akých sa táto dodatočná súťaž uskutoční, by mal minister dopravy Pavol Prokopovič predložiť vláde v čo možno najkratšom čase.

Koaličné strany vyjadrili na štvrtkovom rokovaní koaličnej rady súhlas s privatizáciou bratislavského a košického letiska, odporúčajú však, aby sa uskutočnilo druhé kolo. "Koaličná rada odporúča ministrovi dopravy Pavlovi Prokopovičovi, aby pripravil vláde SR návrh na užšiu súťaž, resp. dodatočné ponuky medzi prvými dvoma uchádzačmi, ktorých body sa najviac približujú k sebe," uviedol na tlačovej besede po rokovaní koalície predseda Kresťansko-demokratického hnutia (KDH) Pavol Hrušovský. Ide o konzorcium TwoOne a konzorcium okolo španielskej firmy Abertis. Podmienky, za akých sa táto dodatočná súťaž uskutoční, by mal minister dopravy Pavol Prokopovič podľa Hrušovského predložiť vláde v čo možno najkratšom čase.
Uvedený postup navrhla koalícia vzhľadom na to, že výška bodov uvedených dvoch konzorcií je veľmi blízka. "Chceli sme preto umožniť, aby vláda mohla rozhodovať o oboch uchádzačoch," vysvetlil Hrušovský. Uvedená metóda je pritom obvyklá a je štandardná v takýchto prípadoch. Ponuky do druhého kola budú môcť predkladať len uvedené dve konzorciá, záujemca, ktorý podľa počtu bodov skončil na treťom mieste, už túto možnosť nedostane. "Nepovažovali sme za dôležité, aby sa tak stalo. Ponuka tretej firmy sa ukázala ako nereálna a bol tam veľký rozdiel bodov v porovnaní s prvými dvoma uchádzačmi," zdôraznil Hrušovský.
Hrušovský ďalej potvrdil, že v minulosti prezentované výhrady KDH a SMK k privatizačnému procesu, sú po rokovaní koalície odstránené. "Minister Prokopovič naše otázky vysvetlil," povedal Hrušovský. KDH malo podľa neho aj osobné stretnutie s Prokopovičom, kde minister predložil celý materiál o procese privatizácie. "Pri našich predchádzajúcich stanoviskách sme vychádzali z nedostatku informácií," vysvetlil Hrušovský a dodal, že po štvrtkovom rokovaní sa hnutie rozhodlo podporiť privatizáciu.
Privatizáciou slovenských letísk sa bude zaoberať aj Národná rada SR. Predseda NR SR Pavol Hrušovský zvolal schôdzu na piatok na žiadosť 30 poslancov NR SR. Návrh iniciovala opozičná strana Smer - Sociálna demokracia.
Medzi účastníkmi v privatizačnom tendri je konzorcium TwoOne, ktoré spája viedenské letisko, rakúsku Raiffeisen Zentralbank a private equity skupinu Pentu, či konzorcium združujúce španielsku spoločnosť Abertis, britského prevádzkovateľa letísk TBI a slovenskú finančnú skupinu J&T. O akcie letísk sa zaujíma aj konzorcium ISAP spájajúce nemeckú letiskovú spoločnosť Köln-Bonn, infraštrukturálny fond GalaxyS a spoločnosti Airport Consulting Vienna a SNS-Lavalin International a turecký staviteľ a prevádzkovateľ letísk Tepe Akfen Ventures. Konzorcium TwoOne pritom za ponuku na bratislavské letisko získalo 77,75 bodu zo 100, za ponuku na košické letisko 78 bodov. Druhé v poradí, konzorcium Abertis Infraestructuras získalo za Bratislavu 75,25 bodu, za Košice 61 bodov. Konzorcium ISAP získalo za ponuku na akcie bratislavského letiska 59,75 bodu, za ponuku na akcie košického letiska 62,5 bodu.

01 - Modified: 2003-02-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Od internetu až po kanalizácie 02 - Modified: 2003-02-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Usmievajte sa, ste v zábere! 03 - Modified: 2003-02-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: E-maily -- právny problém
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 12:05