StoryEditor

Sadzby v EÚ rastú, Slováci ich znižujú

21.05.2007, 12:02
Autor:
TASRTASR
To, že Európska centrálna banka už na začiatku júna zvýši svoju hlavnú sadzbu na 4 %, sa považuje takmer za hotovú vec. Kvôli zrýchľujúcej inflácii pritvrdí už ôsmy raz od decembra 2005.

Peniaze nedávno zdražili Británia, Poľsko či Lotyšsko. Česko, kde sú sadzby najnižšie v celej Európskej únii (EÚ), sa čoskoro pripojí.

Podľa viceguvernéra Českej národnej banky (ČNB) Miroslava Singera nemá strážkyňa koruny na výber. Dopyt rýchle rastie a s ňou aj ceny. Ľudia aj firmy si čulo požičiavajú na úver. Riziko, že začne hnevať inflácia, tak silnie.

Pritom ešte pred niekoľkými mesiacmi niektorí členovia Bankovej rady ČNB tvrdili, že so zvyšovaním sadzieb sa nemusí ponáhľať. Samotný Singer v prvej polovici februára uviedol, že ČNB pravdepodobne ponechá úrokové sadzby dlhší čas bez zmien. Nezabudol však dodať, že vzhľadom na neistý hospodársky vývoj nie je možné vylúčiť ani zvýšenie ani zníženie sadzieb.

Ale v priebehu krátkeho času sa toho dosť zmenilo. Koruna, ktorá vlani voči euru posilnila zhruba o 5 %, od začiatku tohto roka voči nemu stratila takmer 3 %. Jej kurz tak prestal pôsobiť ako "vankúš" tlmiaci nepriaznivé dopady zdražujúcich sa surovín z dovozu.

Protiinflačný účinok kurzu podľa Singera vyprchal. "Nemožno ďalej ignorovať, že sa tempo rastu spotrebiteľských cien zrýchlilo," vyhlásil Singer pre agentúru Bloomberg. Hladina spotrebiteľských cien v apríli medziročne vzrástla o 2,5 %, najviac za posledných 7 mesiacov. Pritom v marci išla hore iba o 1,9 %.

Rýchle rastúca domáca ekonomika tiež "nasáva" stále viac pracovných síl. Vyššia ponuka po nich ženie hore mzdy. Tie v priebehu posledného štvrťroka reálne vzrástli o 4,6 %, najviac za posledné tri roky. Ale podľa Singera (aj ďalších ekonómov) nie sú mzdy tým, čo by malo vyvolávať strašiaka inflácie. "Výsledky mzdových rokovaní ma nedesia," vyhlásil Singer.

Rast mzdy podľa neho zostával doteraz na uzde hlavne vďaka prílevu pracovníkov zo Slovenska a ďalších krajín. Ale to sa môže zmeniť. Časť Slovákov by sa mohla začať vracať domov, alebo tamojšia ekonomika ponúka viac pracovných miest a navyše posilňuje slovenská koruna.

Inflačné tlaky sa prejavili aj v Poľsku. Jeho centrálna banka preto koncom apríla zdvihla hlavnú sadzbu o štvrť bodu na 4,25 %. "Ale z toho nevyplýva, že chystáme nejakú šnúru zvyšujúcich sadzieb," uviedol guvernér Poľskej národnej banky (PNB) Slavomir Skrzypek. Ten je presvedčený, že inflácia pôjde v budúcich mesiacoch dole.

Rovnako ako na Slovensku, ktoré si mohlo tento rok dovoliť znížiť sadzbu už dvakrát - v marci a apríli vždy o štvrť bodu. Hlavná sadzba je tak rovnaká ako v Poľsku. "Tlačíme sadzby tam, kde ich má ECB," vyhlásil guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Ivan Šramko. Darí sa to.

Informoval o tom český denník Hospodářské noviny.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 21:53