StoryEditor

Súčasná agrárna politika EÚ diskriminuje aj slovenských poľnohospodárov

06.12.2005, 09:26
Autor:
TASRTASR

Súčasná spoločná poľnohospodárska politika Európskej únie (CAP) diskriminuje aj slovenských poľnohospodárov. Znevýhodňovanie nových členských štátov EÚ sa týka napríklad aj priamych platieb.
Na dnešnom stretnutí Nezávislého združenia ekonómov Slovenska (NEZES) to uviedol poslanec Európskeho parlamentu Peter Baco. Spresnil, že štáty bývalej pätnástky majú dotáciu priamych platieb na jeden hektár 400 EUR, čo je v prepočte 15 119 SKK. Členské štáty, prijaté v minulom roku, len 67 EUR.
Šancu Slovenska na zlepšenie tohto postavenia vidí pri ďalšej úprave CAP, ktorá by sa mala uskutočniť približne v roku 2011. Vtedy by už mali byť známe dôsledky súčasnej reformy spoločnej poľnohospodárskej politiky.
Baco zároveň upozornil na uvoľnenie agrárneho trhu, ktorý by mal nastať po zrovnoprávnení agrodotácií v nových a starých členských štátoch. Reformy by mali smerovať viac k tomu, aby dominovali čisté trhové vzťahy. "Mal by tu byť širší priestor pre toho, kto vyrába lacnejšie a s vyššou kvalitou ako pre toho, kto je podporovaný administratívne," dodal poslanec.
Podľa Ladislava Klinka, ktorý vypracoval koncepciu štrukturálnych zmien ekonomických parametrov pre NEZES, súčasná dotačná politika EÚ nevyhovuje ani samotným členským štátom a nedá sa trvalo udržať. Predpokladá, že po roku 2007, najneskôr v 2013, od nej EÚ ustúpi.
(1 SKK = 37,798 EUR)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 15:32