StoryEditor

Cena ropy dnes opäť vzrástla na 58 USD

14.11.2005, 15:30
Autor:
TASRTASR

Cena ropy dnes opäť vzrástla na 58 USD za barel, čo je v prepočte asi 1 930 SKK, a to potom, čo minulý týždeň klesla na štvormesačné minimum. Príčinou rastu je sústredenie trhu na zimný dopyt.
Americká ľahká ropa sa dnes predávala za 58,01 USD, čo je o 48 centov viac ako na konci obchodovania v piatok. Ropa Brent ťažená v Severnom mori zdražela o 44 centov na 55,43 USD za barel.
Cena americkej ropy minulý týždeň klesla o 5 % a na čas dosiahla 56,93 USD za barel, čo bolo najmenej od júla.
Prezident Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) šejk Ahmad al-Fahd al-Sabah, ktorý je zároveň aj kuvajtským ministrom pre ropu, povedal, že je ešte príliš skoro hovoriť o znižovaní dodávok kartelu aj napriek nízkym cenám. OPEC počká na to, ako sa bude vyvíjať počasie a dopyt.
"Musíme počkať, zima sa ešte nezačala. Preto musíme sledovať ceny a pokiaľ ide o OPEC, ten nemá žiadny cenový cieľ," povedal šejk Ahmad. "Zatiaľ nemáme v pláne znížiť produkciu."
Ropa kartelu sa minulý týždeň predávala už v blízkosti 50 USD za barel, čo je úroveň, ktorú chcú niektorí členovia OPEC chrániť. Pokles cien ropy spôsobil nárast amerických ropných rezerv a neobvykle teplé počasie na severnej pologuli. Cena americkej ropy bola na konci minulého týždňa o 13 USD alebo 18 % nižšia ako rekord dosiahnutý koncom augusta.
Podľa minulotýždňových údajov vzrástli americké ropné rezervy o 4,5 milióna barelov na 323,6 milióna barelov.
Spojené štáty chcú, aby OPEC neznižovala svoje dodávky, ktoré sú najvyššie za posledných 25 rokov. Americký minister energetiky Sam Bodman, ktorý je v súčasnosti na pracovnej ceste po Strednom východe, cez víkend vyzval OPEC, aby neznižovala produkciu a predišla nedostatku na trhu.
Podľa prepočtov Washingtonu OPEC, ktorá kontroluje polovicu svetového exportu ropy, nemusí znižovať svoje dodávky.
Kartel OPEC sa na schôdzke v septembri dohodol, že ponúkne všetky rezervné kapacity vo výške 2 milióny barelov ropy denne, hlavný podiel ktorých drží Saudská Arábia. Táto ponuka platí tri mesiace od 1. októbra. Podľa predstaviteľov kartelu však o tieto rezervy nebol záujem. Šejk Ahmad uviedol, že na najbližšej schôdzke organizácie 12. decembra v Kuvajte sa OPEC rozhodne, či túto ponuku ešte predĺži.
Informovala o tom agentúra Reuters.
(1 USD = 33,280 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 10:03