StoryEditor

Zmeny do systému prideľovania agrodotácií eliminovali subjektívne zásahy

19.10.2005, 10:28
Autor:
TASRTASR

Hoci súčasné vedenie Ministerstva pôdohospodárstva (MP) SR pri svojom nástupe zaviedlo určité zmeny do pôvodného systému prideľovania podpôr, zásadné zmeny nastali po tom, ako v roku 2003 vznikla Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA).
"Vytvorením PPA sa mechanizmus udeľovania podpôr odčlenil od rezortu a komisie na posudzovanie žiadostí vypadli zo systému. Tým sa eliminovalo subjektívne zasahovanie."
V stanovisku MP SR ďalej uvádza, že od roku 2004 sa podmienky udelenia podpôr zjednodušili: dotácie nahradili priame platby formou jednotných platieb na plochu. Keďže sčasti ide o prostriedky únie a musí sa dodržiavať zásada hospodárenia na výmere minimálne 1 ha, podmienky na udelenie platby stanovuje legislatíva Európskej únie. Splnením podmienok má žiadateľ právny nárok na vyplatenie platby, ktorej výška je fixne určená na 1 ha pôdy. Keďže tento mechanizmus kontroluje integrovaný systémom (IASC), komisie stratili význam. Podľa názoru MP vybudovanie systému IASC bolo technologicky a časovo náročné. Pokiaľ nedošlo k jeho sfunkčneniu, systém dotačných komisií sa nedal zrušiť, aby mal kto žiadosti o dotácie posudzovať. Navyše, systém prideľovania dotácií kontroluje rad inštitúcií na domácej i európskej úrovni, vrátane Európskeho dvora audítorov.
Zároveň MP pripomína, že tento systém ako u priamych platieb zaviedlo aj pri štrukturálnych fondoch, žiadne komisie na ministerstve o ich pridelení nerozhodujú. Každé opatrenie sektorového operačného programu má stanovené presné kritériá na udelenie podpory a projekty sú na základe kritérií aj bodované. Podporu dostanú projekty s najvyšším bodovým ohodnotením. Kritériá nestanovuje MP, ale príslušný monitorovací výbor.
Ministerstvo pripomína, že do roku 2003 platil režim, podľa ktorého výnos obsahoval dotačné tituly, na ktoré sa dalo požiadať o podporu niekoľkokrát ročne na regionálnych odboroch MP SR. O pridelení prostriedkov rozhodovali komisie na úrovni regiónu a MP. Kritériá na udelenie dotácie však neboli stanovené jednoznačne, čo vytváralo priestor pre subjektívne rozhodovanie členov komisií.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 07:09