StoryEditor

Slovensko bude okrem dostavby EMO potrebovať ďalšiu atómovú elektráreň

10.10.2005, 20:00
Autor:
TASRTASR

Odborníci z oblasti jadrovej energetiky chcú rozprúdiť diskusiu o potrebe projektu nového atómového zdroja v SR okrem dostavby 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach (EMO). Na tlačovej konferencii počas medzinárodnej konferencie Úloha jadrovej energie v energetickej politike Slovenska a Európskej únie (EÚ) to dnes uviedol predseda Slovenskej nukleárnej spoločnosti (SNUS) Vladimír Slugeň.
Ak sa Slovensko rozhodne vybudovať novú jadrovú elektráreň dnes, existuje podľa odborníkov šanca, že po zhruba 10 rokoch prípravy a minimálne 5 rokoch výstavby budeme schopní znížiť očakávaný dovoz elektriny zo zahraničia. "Začať myslieť na výstavbu nového jadrového zdroja v roku 2020 alebo 2025 je veľmi neskoro," poznamenal Slugeň. Dodal, že o type alebo lokalite budúceho nového zdroja účastníci konferencie nehovorili.
Podľa predsedu Slovenského jadrového fóra (SJF) a poslanca Národnej rady (NR) SR Tibora Mikuša je dostavba EMO životnou nevyhnutnosťou pre fungovanie slovenskej ekonomiky. Po odstavení jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach sa SR podľa neho dostane z krehkej rovnováhy vo výrobe a spotrebe elektriny do hlbokej nerovnováhy. S tým spojený ročný výpadok produkcie elektriny odhaduje na 5,5 TWh, pričom bude musieť byť nahradený novým zdrojom. "Je to aj dôležitý investičný impulz pre celú dodávateľskú sféru v jadrovej energetike," myslí si Mikuš.
Z ďalších tém konferencie jej účastníci zdôraznili veľké skúsenosti SR s výstavbou, bezpečnou a spoľahlivou prevádzkou jadrových elektrární a ich rekonštrukciou. Okrem toho ich Slovensko začína zbierať aj v oblasti likvidácie jadrových zdrojov. Táto ťažko "nadobudnutá devíza" by mala byť využívaná aj v budúcnosti.
Zúčastnení odborníci vidia výhody jadra v posilnení bezpečnosti a diverzity dodávok elektrickej energie. Je to podľa nich jediný veľký zdroj energie bez emisií CO2 a ďalších skleníkových plynov. Jadrová energia je v prípade efektívneho riadenia navyše konkurencieschopná na deregulovaných trhoch.
Medzinárodnú konferenciu s názvom Úloha jadrovej energie v energetickej politike Slovenska a EÚ, ktorá sa koná v Bratislave v dňoch 10. až 11. októbra tohto roka, organizujú SNUS a SJF. Na prednáškach a diskusii sa zúčastňuje takmer 100 domácich a 35 zahraničných hostí z 12 krajín.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 15:59