StoryEditor

MDPT: na predaj nákladnej železničnej dopravy je najvyšší čas

30.08.2005, 17:24
Autor:
TASRTASR

Výhrady predstaviteľov strany Smer-sociálna demokracia k privatizácii Železničnej spoločnosti (ŽS) Cargo Slovakia sú podľa Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií (MDPT) SR politické a nie odborné. Predstavitelia strany dnes totiž informovali o tom, že sa privatizáciu spoločnosti pokúsia zastaviť v parlamente, keďže ju považujú za nezmyselnú.
Ako TASR povedal hovorca MDPT Tomáš Šarluška, vyjadrenia predstaviteľov Smeru nezohľadňujú dianie v Európe. "Trh sa liberalizuje, a tak na Slovensku bude môcť podnikať v oblasti železničnej dopravy ktokoľvek. ŽS Cargo Slovakia tak pribudne konkurencia a preto by za túto spoločnosť už nikto neponúkol takú cenu, ako môže ponúknuť teraz," povedal Šarluška.
Podľa neho je síce spoločnosť zisková, avšak jej zisky postupne klesajú. Dôvodom je, že slovenská železničná cesta je jedna z najdrahších v Európe, ako aj fakt, že železničnú prepravu vytláča z trhu cestná. Práve privatizácia spoločnosti by mohla nepriaznivý vývoj zvrátiť.
MDPT navyše nevidí dôvod, prečo by sa mala železničná nákladná doprava líšiť od iných typov dopravy, ktoré sú v súkromných rukách. Problém podľa Šarlušku nie je ani v tom, že Slovensko pristupuje k privatizácii ako prvé. "Tento fakt môžme vnímať aj ako plus," vyhlásil. Podľa neho sa môže investor, ktorý ŽS Cargo Slovakia kúpi, neskôr uchádzať aj o iné spoločnosti a stať sa silným hráčom v regióne.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 01:56