StoryEditor

Zavedenie eura na Slovensku spôsobí jednorazové náklady

14.06.2006, 13:32
Autor:
TASRTASR

Zavedenie eura na Slovensku si vyžiada zo strany bánk, podnikateľských subjektov, ale aj štátnej správy jednorazové náklady. Tieto náklady si každý podnikateľský subjekt bude musieť pokryť sám.
Dôležitým faktorom pri minimalizácii nákladov na zavedenie eura je podľa analýzy odborníkov z Národnej banky Slovenska (NBS) správna organizácia a načasovanie prípravných prác pri zavádzaní eura. Na mnohé kroky spojené so zavedením eura sa môžu podnikatelia pripravovať už 2 3 roky vopred. Pri dobre organizovanej a dostatočne dlhodobej príprave možno viaceré druhy nákladov nefinančných spoločností minimalizovať alebo dokonca úplne eliminovať. Osobitne úpravy informačných systémov sa dajú v nasledujúcich troch rokoch zakomponovať do pravidelných aktualizácií a úprav s podstatne nižšími nákladmi, ako keby sa systémy upravovali výlučne v dôsledku nekompatibility s eurom.
Rozsah príprav podnikateľov bude závisieť predovšetkým od veľkosti podnikateľského subjektu a tiež od druhu činností, ktoré firmy vykonávajú. Medzi najdôležitejšie úlohy, ktoré budú musieť podnikatelia vykonať, bude patriť najmä adaptácia informačných systémov, usporiadanie vzťahov so zamestnancami, dodávateľmi, odberateľmi a vlastnou bankou. Podniky sa tiež musia pripraviť na legislatívne zmeny, ktoré sa ich dotknú najmä v oblasti daní a účtovníctva. Rozsah všetkých týchto úloh a ich efektívna realizácia budú priamo vplývať na výšku nákladov zo zavedenia eura.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 13:51