StoryEditor

Objem úverov so štátnymi zárukami klesá

29.03.2006, 19:06
Autor:
TASRTASR
Vláde sa darí napĺňanie zámeru neposkytovať žiadne ďalšie nové úvery so štátnymi zárukami a zásadným spôsobom znížiť objem takýchto úverov. Od roku 2003 do konca roka 2005 sa tento objem znížil o 53,6 miliardy Sk na 45,2 miliardy Sk.

Napĺňanie zámeru programového vyhlásenia vlády neposkytovať žiadne ďalšie nové úvery so štátnymi zárukami a zásadným spôsobom znížiť objem úverov so štátnymi zárukami potvrdzuje Správa o stave štátnych záruk v rokoch 2002 až 2005 a predpoklade ich vývoja v nasledujúcich rokoch, s ktorou na dnešnom rokovaní súhlasila vláda SR.
Kabinet tiež odobril prevzatie záväzkov spoločnosti METRO Bratislava, a. s., vyplývajúcich z poskytnutého bankového úveru od Európskej investičnej banky na výstavbu Mosta Košická v sume 45 miliónov EUR, čo je 1,7 miliardy Sk do štátneho dlhu. Súhlasil tiež s prevzatím záväzkov tejto spoločnosti vyplývajúcich z poskytnutého bankového úveru od Všeobecnej úverovej banky Bratislava, a. s., na financovanie odstránenie "starej" ekologickej záťaže v sume 247,2 milióna Sk do štátneho dlhu.
"Kým k 1. januáru 2003 tvoril objem úverov so štátnymi zárukami 98,8 miliardy Sk, ku koncu roka 2005 sa tento objem znížil na 45,2 miliardy Sk, teda za 3 roky o 53,6 miliardy Sk. Je to jeden z krokov ozdravovania verejných financií a napĺňania jej zámerov," uviedol na tlačovej besede po rokovaní vlády minister financií Ivan Mikloš.
Na znižovanie poskytovania štátnych záruk bude podľa Ministerstva financií (MF) SR v ďalšom období výrazne prispievať aj zmena v legislatívnej oblasti, ktorá spočíva v sprísnení schvaľovania štátnych záruk. V zákone o štátnom dlhu a štátnych zárukách sa zaviedlo schvaľovanie štátnych záruk Národnou radou SR v rámci schvaľovania zákona o štátnom rozpočte na príslušný rok. Zákon o štátnom rozpočte na rok 2006 nepočíta s preberaním nových štátnych záruk. Na zníženie objemu štátnych záruk bude vyplývať okrem splácania úverov dlžníkmi z vlastných prostriedkov aj ďalší vývoj v rizikových štátnych zárukách.
V decembri 2006 sa predpokladá realizácia istiny úveru Vodohospodárska výstavba, š. p., nakoľko finančná situácia dlžníka nevytvára podmienky na jej splatenie. Úroky z tohto úveru spláca dlžník v plnom rozsahu z transferov tržieb za vyrobenú elektrinu na Vodnom diele Gabčíkovo a z týchto transferov sa spláca aj návratná finančná výpomoc a úroky z predtým realizovaných štátnych záruk v rozsahu takmer 8 miliárd Sk. Splácanie úverov ŽSR bude pokračovať až do roku 2014. Splátky kulminujú v roku 2007, kedy je splatný úver vo výške 7,5 miliardy Sk od banky J. P. Morgan. Realizáciu záruk bude podľa MF SR možné urýchliť v prípade, že sa na ňu použijú výnosy z privatizácie nákladnej železničnej dopravy. Tie by sa v prípade uskutočnenia privatizácie previedli na samostatný účet štátnych finančných aktív a z neho by sa postupne splácali úvery so štátnou zárukou. "V prípade, že sa privatizácia nezrealizuje, budú tieto úvery splácané rovnakým spôsobom ako iné úvery štátu, čo však spôsobí predĺženie lehoty splácania, a tým zvýšenie úrokov," konštatuje v správe MF SR.
(1 EUR = 37,747 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 02:50