StoryEditor

Koncern ThyssenKrupp musí zaplatiť za kartelovú dohodu pokutu 1 milión EUR

15.07.2005, 14:08
Autor:
TASRTASR

Nemecký oceliarsky koncern ThyssenKrupp musí zaplatiť za účasť na kartelovej dohode výrobcov ocele pokutu 1 milión EUR, čo je v prepočte vyše 39 miliónov SKK. Rozhodol o tom Európsky súdny dvor (ESD), ktorý tak potvrdil pokutu udelenú súdom nižšej inštancie.
EÚ ešte v roku 1998 udelila za kartelovú dohodu 6 európskym oceliarskym spoločnostiam pokutu v celkovej výške 8 miliónov EUR. Nachádzali sa medzi nimi aj dve dcéry spoločnosti ThyssenKrupp a španielsky koncern Acerinox. Predstavitelia spoločností na tzv. Madridskom stretnutí v roku 1993 dohodli kvalitatívnu prirážku na legovanú oceľ. Chceli si ňou vyrovnať zvýšené náklady na nákup niklu, chrómu a molybdénu, ktoré sa používajú na zabezpečenie odolnosti ocele voči nepriaznivým účinkom kyslíka.
Súd prvej inštancie pokutu znížil, lebo koncerny priznali, že sa ich predstavitelia na rokovaní v Madride zúčastnili a na čom sa dohodli.
Informoval o tom nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.
(1 EUR = 39,079 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 01:50