StoryEditor

Okresný súd vo Viedni zamietol žalobu v spore o Atómové elektrárne Mochovce

14.07.2005, 19:19
Autor:
TASRTASR

Krajinský súd vo Viedni pre občianskoprávne spory v 2. kole zamietol žalobu v spore o slovenské Atómové elektrárne Mochovce (EMO). Pod žalobou je podpísaná aj hovorkyňa rakúskych Zelených pre oblasť ekológie Eva Glawischnigová. V rozsudku z 13. júla 2005 sa uvádza, že žaloba bola zamietnutá, "pretože nedostatok bezpečnosti nie je konkrétne dokázaný." Predtým dal viedenský okresný súd Hernals v 1. inštancii ´zapravdu´ žalobe.
V rozsudku 2. inštancie sa uvádza: "Spoločne s ďalšou žalobkyňou žalovala Eva Glawischnigová Slovenské elektrárne, a. s., a žiadala, aby sa zamedzilo ohrozovanie rádioaktívnymi emisiami, ktoré pochádzajú z atómovej elektrárne Mochovce. Zatiaľ čo súd 1. inštancie, okresný súd Hernals, dospel k názoru, že tento nárok na zamedzenie či nepripustenie protizákonných udalostí je oprávnený, Krajinský súd pre občianskoprávne spory v 2. inštancii zistil, že žalobkyne by museli dokázať predpoklady na takýto preventívny nárok na zamedzenie protizákonnosti, ale toto sa im nepodarilo."
V zdôvodnení rozsudku sa ďalej uvádza, že "na Slovensku platia síce menej prísne predpisy týkajúce sa ochrany pred rádioaktívnym žiarením a napríklad v Nemecku by takúto atómovú elektráreň nepovolili, ale dokonca, aj keď použijeme prísnejšie nemecké predpisy, nemôžeme z toho vyvodzovať žiadne konkrétne závery ohľadom chýbajúcej bezpečnosti jadrového reaktora. Ani z konštrukcie reaktora nemožno dedukovať žiadne konkrétne dôsledky o pravdepodobnosti vyššieho vyžarovania rádioaktívnych látok. Protipožiarne predpisy zodpovedajú západným štandardom; nezistili sa väčšie nedostatky vo výstražnom systéme, ani v zabezpečení pred zemetrasením."
Žaloba požadujúca preventívne zamedzenie protizákonným udalostiam je podľa súdu oprávnená v prípade, keď žalobcovi hrozí konkrétne a bezprostredné ohrozenie života, zdravia, alebo majetku. "Iba teoreticky možné ohrozenie na to nestačí." Obyčajné podozrenie z nedostatku bezpečnosti bez konkrétneho dôkazu neznamená, že existuje nejaké riziko poruchy. A žalobkyniam sa podľa názoru súdu nepodarilo predložiť žiaden konkrétny dôkaz.
Informovala o tom rakúska agentúra APA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 01:03