StoryEditor

Klub 500 odmieta, aby štát financoval rozvoj SE na úkor nevyplácania dividend

18.08.2005, 14:34
Autor:
TASRTASR

Klub 500 nesúhlasí s tým, aby sa štát prostredníctvom nevyplácania dividend podieľal na investičnom pláne Slovenských elektrární, a. s., (SE) aj po ich privatizácii talianskou spoločnosťou Enel. TASR o tom informoval výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor.
"Nevyplácanie dividend zo SE do roku 2012 znamená, že sa na investície, ktoré mal zabezpečiť investor, poskladajú všetci občania," poznamenal Gregor. Podnikatelia žiadajú, aby vláda SR, Ministerstvo hospodárstva (MH) SR ani Fond národného majetku (FNM) SR investičný plán v predloženej podobe neprijali. "O tom, akým spôsobom sa budú používať dividendy budúcich rokov, musí rozhodovať vláda, ktorá bude v tom čase vládnuť, pretože tá preberá na seba zodpovednosť pred voličmi vo voľbách," pokračoval Gregor.
Podnikatelia združení v Klube 500 sú presvedčení, že prostriedky, ktoré by štát mohol získať zo SE formou dividend, je najvýhodnejšie investovať do zníženia odvodového zaťaženia. Takýto postup je podľa nich v súlade s koncepciou vládnych reforiem. "Znižovanie odvodového zaťaženia je najlepším prostriedkom na zatraktívnenie Slovenska pre investorov a táto investícia sa nám niekoľkonásobne vráti vo forme rýchleho zvyšovania zamestnanosti," konštatoval Gregor.
V prípade, že investičný plán bude schválený vo forme, v akej ho predložil Enel, bude Klub 500 žiadať zachovanie rovnosti všetkých podnikateľských subjektov. "V takom prípade by mal štát prispievať každému podnikateľovi primeranou čiastkou na jeho investície až do roku 2012," dodal Gregor. Klub 500 združuje slovenských vlastníkov podnikov nad 500 zamestnancov.
Enel sa v strategickom investičnom pláne zaviazal vložiť do rozvoja výrobných kapacít SE takmer 1,9 miliardy EUR, v prepočte asi 73,3 miliardy SKK. Okrem dostavby atómovej elektrárne Mochovce počíta so zvýšením výkonu 1. a 2. bloku EMO, jadrovej elektrárne V2 v Jaslovských Bohuniciach, s modernizáciou tepelnej elektrárne Nováky (ENO), výstavbou niekoľkých malých vodných elektrární na rieke Ipeľ a projektom veterného parku.
(1 EUR = 38,588 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 05:53