StoryEditor

Pre talianskych podnikateľov je SR "príťažlivou krajinou"

27.06.2005, 17:52
Autor:
TASRTASR

Taliansko vníma Slovensko ako krajinu, ktorá má najlepšie podmienky na vytvorenie tzv. Novej Európy. Talianski podnikatelia vidia v SR veľké príležitosti na spoluprácu predovšetkým v oblasti malého a stredného podnikania (MSP).
Ako ďalej na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave na tému Podnikanie v "Novej Európe" uviedol veľvyslanec Talianskej republiky v SR Antonino Provenzano, Slovensko je pre jeho krajinu dôveryhodným partnerom, s ktorým ráta aj do budúcnosti.
"Talianski podnikatelia si hľadajú partnerov v Novej Európe. Slovensko nie je pre nich zaujímavé iba z pohľadu ekonomického, ale tiež geografického," povedal Provenzano, ktorý zároveň ocenil slovenské ekonomické a sociálne reformy. "Môžu tvoriť dôležitý element partnerstva pri vytváraní vzájomných obchodných vzťahov," konštatoval.
Ideálnou sférou pre rozvíjanie vzájomných hospodárskych vzťahov oboch krajín je podľa Provenzana malé a stredné podnikanie. "Pre Taliansko sú charakteristické malé a stredné podniky, ktoré majú mimoriadny význam a tvoria kostru hospodárstva," uviedol. Dôkazom dôvery Talianska v ekonomiku SR je podľa neho aj strategický investor v Slovenských elektrárňach (SE) spoločnosť Enel.
Konkrétnym príkladom snahy talianskych podnikateľov o nadviazanie nových hospodárskoobchodných vzťahov je dnešný workshop v Bratislave, na ktorom sa zúčastnilo 9 talianskych remeselných firiem zo 6 lombardských okresov Bergamo, Brescia, Varese, Como, Lecco a Milano i vybrané malé a stredné slovenské podniky. Prítomné boli firmy pôsobiace v oblastiach textil-odevy, stolové doplnky, potravinárstvo, elektronika a domáce potreby. Podnikateľskú misiu zorganizovalo Zahraničné centrum Lombardských obchodných komôr v spolupráci s Taliansko-Slovenskou obchodnou komorou (TSOK).
"Podnikatelia tu mali výbornú možnosť nadviazať nové biznis partnerstvá. Komora plánuje aj naďalej pre nich realizovať podobné pravidelné stretnutia," uviedol generálny tajomník TSOK Michele Bologna.
Dôkazom dobre rozvinutej spolupráce SR a Talianska je účasť talianskeho kapitálu v slovenskej ekonomike, ktorý podľa koordinátora pre bilaterálnu obchodnú spoluprácu SR s krajinami EÚ a Severnej Ameriky Jána Galóciho z Ministerstva hospodárstva (MH) SR ovláda asi 80 % slovenského bankového sektora. "Taliansko je jedným z najvýznamnejších obchodných partnerov SR. V zahraničnoobchodnej výmene je na štvrtej pozícii, rovnako tak v rámci zahraničných investícií na Slovensku," pokračoval Galóci. Ako dodal veľvyslanec Provenzano, v SR v súčasnosti už pôsobí viac ako 350 talianskych MSP, pričom ich počet stále narastá.
Novú platformu vzájomnej spolupráce oboch krajín vytvára nedávno podpísané Memorandum o porozumení na spoluprácu malých a stredných podnikov medzi MH SR a Ministerstvom pre výrobné činnosti Talianskej republiky. Nemenej významné je tiež pôsobenie TSOK, ktorá má štatút medzinárodnej mimovládnej organizácie a neziskového združenia bilaterálneho charakteru. Medzi jej členov patrí viac ako 140 talianskych a asi 20 slovenských firiem. Poslaním komory je podporovať, zabezpečovať a rozvíjať spoluprácu a obchodné, priemyselné, finančné a kultúrne vzťahy Talianska a SR.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 17:54