StoryEditor

Miera nezamestnanosti v ČR v apríli klesla na 6,8 %

10.05.2007, 13:02
Autor:
TASRTASR

Miera nezamestnanosti v Česku na konci apríla klesla na 6,8 % zo 7,3 % na konci marca. Pokles prekonal aj očakávania analytikov, ktorí prognózovali, že na konci apríla dosiahne nezamestnanosť 6,9 %.
Pokles nezamestnanosti signalizuje zlepšenie situácie na trhu práca vďaka vysokej konjunktúre ekonomiky. Miera nezamestnanosti bola v apríli na najnižšej úrovni od júla 2004. Z hľadiska počtu nezamestnaných v apríli bola dokonca najnižšia za ostatných 8 rokov. Dnes o tom informovalo české ministerstvo práce a sociálnych vecí.
"Ekonomika boomuje, ceny rastú a nezamestnanosť klesá - k tomuto scenáru patrí aj zvyšovanie úrokových sadzieb zo strany centrálnej banky," uviedol pražský analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.
ČNB v apríli už siedmy raz v rade ponechala svoju hlavnú úrokovú sadzbu na 2,5 %, čo je najmenej v celej Európskej únii (EÚ). Predstavitelia banky však dodali, že inflačný výhľad predpokladá postupné sprísňovanie menovej politiky v najbližších 12 až 18 mesiacoch.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 10:38