StoryEditor

Vláda sa dohodla na pravidlách pre investičné stimuly

26.10.2005, 13:48
Autor:
TASRTASR
Medzi kľúčové zásady pravidiel patrí motivácia investícií do zaostalejších regiónov a do projektov s vysokou pridanou hodnotou. Dôležitým princípom je tiež poskytovanie stimulov tým projektom, ktoré by sa bez nich nedali zrealizovať.

Zabezpečiť efektívnejší a transparentnejší systém poskytovania investičných stimulov majú pravidlá v oblasti poskytovania individuálnej štátnej pomoci investorom, ktoré na dnešnom rokovaní vláda SR schválila s pripomienkou.
Medzi kľúčové zásady pravidiel, ktoré vypracovali Ministerstvo hospodárstva (MH) SR a Ministerstvo financií (MF) SR, patrí motivácia investícií do zaostalejších regiónov a do projektov s vysokou pridanou hodnotou. Objemy ponúkaných stimulov pri zachovaní konkurencieschopnosti Slovenska v porovnaní s okolitými krajinami zároveň nesmú presahovať úroveň nevyhnutne potrebnú na podporu investičných projektov, ktoré SR prinesú žiaduci efekt. Dôležitým princípom je tiež poskytovanie stimulov tým projektom, ktoré by sa bez nich nedali zrealizovať.
Neexistencia jasných pravidiel mala za následok neistotu investorov ohľadom možnej výšky a štruktúry štátnej pomoci pri realizácii investície v danom odvetví a regióne. Ani agentúra SARIO podľa MH pri počiatočných rokovaniach s investorom nevedela, čo mu môže ponúknuť.
Absencia konzultácií navrhovaných investičných stimulov s relevantnými rezortmi, ako je MF alebo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v procese prípravy investičnej zmluvy zároveň vytvárala riziko dodatočných nárokov na verejné financie prostredníctvom prisľúbenia nekrytých výdavkov, respektíve ich "skrytia" do rôznych foriem regionálnej pomoci, ako sa to stalo v prípade projektu Kia. Neschválenie neúmerne vysokých prisľúbených investičných stimulov vo vláde, ku ktorému došlo v prípade spoločnosti Hankook, negatívne ovplyvnilo kredit Slovenska v očiach investorov, konštatujú predkladatelia návrhu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. september 2024 03:25