StoryEditor

Prvých 300 maklérov v službách realitných kancelárií dostane preukaz

27.09.2006, 19:38
Autor:
TASRTASR

Prvých 300 maklérov, ktorí pracujú pre realitné kancelárie (RK) na Slovensku, si na 2. výstave nehnuteľností SlovReal Invest (11.-13. októbra) v Bratislave budú môcť prevziať preukaz s logom Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska (NARKS). Oznámil to dnes novinárom generálny sekretár NARKS Martin Lazík.
I keď sa obchod na trhu nehnuteľností realizuje často prostredníctvom telefónu alebo internetu, obhliadka bytu, pozemku, chaty či skladovacieho objektu v teréne si už vyžaduje stretnutie klienta s maklérom. Každý maklér s preukazom sa tak pre klienta v pozícii kupca alebo predajcu nehnuteľnosti stane dôveryhodnou osobou a bude zárukou obchodu založeného na odbornosti a bezpečnosti. "Preukaz je zárukou zvýšenej bezpečnosti pri obhliadke nehnuteľnosti. Je predpokladom ďalšieho vzdelávania maklérov v segmente trhu, o ktorý je záujem. Zároveň asociácia, ktorá zastrešuje časť RK, vzhľadom na prehľad o svojich členoch dokáže lepšie reagovať na dopyt klienta z konkrétneho regiónu aj špecializácie (priemyselné objekty, byty, pozemky, skladové priestory, biznis centrá, rekreačné strediská a iné).
Preukaz makléra odlíši makléra v službách registrovanej RK od ostatných maklérov, ktorí sa na trhu pohybujú, ale nemusia vždy sprostredkovávať obchod na úrovni, akú požaduje od svojich členov NARKS. Vydanie preukazu maklérovi potvrdzuje jeho kredit v brandži na domácom trhu a z pohľadu zástupcov NARKS aj v kontakte s partnermi v zahraničí.
Podľa Lazíka na preukaze je vyznačený číselný kód makléra, prostredníctvom ktorého si klient RK môže v NARKS overiť totožnosť, špecializáciu, vzdelanie, profesionálne poznatky a dĺžku praxe makléra. Stráca sa tak anonymita hráčov na realitnom trhu. Komplex podmienok, ktoré musel maklér ako záujemca o preukaz splniť však vytvoril doklad, ktorý je jedinečný aj v praxi strednej Európy, upozornil prezident NARKS Ľubomír Kardoš.
Podľa Lazíka projekt na vydanie preukazu makléra iniciovala NARKS. V súčasnosti sa už ukončilo zbieranie informácií o žiadateľoch o vydanie preukazu. Išlo o zbieranie osobných údajov, fotografií, overovanie vzdelania, profesných znalostí a dĺžky praxe. Databáza žiadateľov sa značne rozšírila. "Začiatkom októbra budeme mať vytlačené všetky preukazy a budeme ich odovzdávať našim členom na výstavisku. Momentálne máme zber v prípade 300 maklérov ukončený, bude nasledovať prvé vydanie preukazov," potvrdil Lazík. Zber informácií od ďalších záujemcov pokračuje a do konca tohto roka budú vydané preukazy aj ostatným úspešne testovaným maklérov.
V súčasnosti má NARKS 150 členov vrátane čakateľov. Odhaduje sa, že na domácom trhu nehnuteľností pôsobí asi 1 000 RK, z nich 50 % je aktívnych a jedna tretina patrí do portfólia členov asociácie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 21:43