StoryEditor

Nemocnice v Humennom a Svidníku získala J&T

28.06.2006, 09:48
Autor:
SITASITA

Finančná skupina J&T prostredníctvom svojej spoločnosti Svet zdravia, a.s. získala nemocnice vo Svidníku a Humennom. Uspela vo verejnom tendri a poslanci Prešovského samosprávneho kraja (PSK) na utorkovom zastupiteľstve odsúhlasili transformáciu výkonu zdravotníckych činností v týchto zariadeniach v jej prospech. Súčasne schválili memorandum o spoločnom postupe oboch organizácií a súhlasili s podmienkami vstupu PSK do akciovej spoločnosti Spoločné zdravotníctvo, a. s.
Podľa schválených zmlúv samosprávny kraj vloží do akciovej spoločnosti hnuteľný majetok oboch nemocníc, čím sa stane menšinovým akcionárom s účasťou 34 % akcií. Poslanecký zbor tento návrh schválil napriek tomu, že niektorí pravicoví poslanci sa k transformácii postavili kriticky. Peter Prokopovič (KDH--SDKÚ-DS) uviedol, že ide o majetok v účtovnej hodnote 680 mil. Sk, o ktorý pri neúspešnej transformácii PSK príde. Jeho návrh ponechať súčasný stav transformovať nemocnice zvnútra ako neziskové organizácie poslanci nepodporili. Jeho koaličný kolega Jozef Kužma to odôvodnil slovami "nemocnice predávame už vyše roka a vždy na to doplácame. Či sa rozhodneme tak alebo onak, vždy to bude o prepúšťaní a znižovaní služieb."
Po schválení transformácie podpredseda predstavenstva J&T Ivan Jakabovič pre médiá uviedol, že na budúci týždeň urobia hĺbkovú analýzu v oboch zariadeniach, po ktorej bude nasledovať reštrukturalizácia nemocníc. V tejto súvislosti povedal, že chod nemocníc pod samosprávnym krajom je veľmi komplikovaný, pretože o každej investícii musí rozhodovať zbor poslancov. Tým, že sa zjednotí rozhodovacia a manažérska funkcia, zlepší sa ich fungovanie. Podľa Jakaboviča terajší charakter nemocníc sa meniť nebude. "Našou prioritou je zabezpečiť zdravotnú starostlivosť v prospech pacienta a dôstojné pracovné podmienky pre pracovníkov," uviedol Jakabovič.
O svidnícku a humenskú nemocnicu prejavila pôvodne záujem Vranovská investičná s.r.o., ktorá už má prenajatú NsP vo Vranove nad Topľou, nezložila však finančnú zábezpeku. Spoločnosť Svet zdravia, a.s. tak nemala v tendri konkurenta.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 00:13