StoryEditor

Francúzsko požaduje zníženie DPH pre reštaurácie z 19,6 na 5,5 %

08.12.2005, 09:43
Autor:
TASRTASR

Francúzsko chce na kľúčovom summite Európskej únie (EÚ), ktorý sa uskutoční 15. a 16. decembra, presadiť globálnu dohodu o zníženej sadzbe dane z pridanej hodnoty (DPH).
Francúzsko bojuje za to, aby sa znížila DPH pre pohostinstvá a reštaurácie zo súčasných 19,6 na 5,5 %. Ďalšou požiadavkou Francúzska je ponechanie dane v stavebníctve na úrovni 5,5 %. Uviedol to dnes na národnom zhromaždení francúzsky premiér Dominique de Villepin.
"Ide nám o tvorbu nových pracovných miest, obhajobu kúpnej sily, ako aj obranu francúzskeho štýlu života," uviedol de Villepin. Pre reštaurácie rýchleho občerstvenia totiž už teraz platí nižšia sadzba dane.
Ministri financií EÚ v utorok rokovali o predĺžení výnimiek na nižšiu sadzbu DPH do roku 2015. Dohodu však nedosiahli, pretože Nemecko opäť vyjadrilo svoj nesúhlas. Rokovania tak budú pokračovať budúci týždeň medzi šéfmi členských štátov EÚ.
Informovala o tom nemecká agentúra DPA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 00:10