StoryEditor

OPEC možno už budúci týždeň zvýši podukciu, alebo upraví kvóty

10.06.2005, 10:28
Autor:
TASRTASR
Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) by sa budúci týždeň mohla rozhodnúť, či zvýši produkciu ropy. Rozhodnutie by malo byť pokračovaním snáh uľaviť medzinárodným cenám tejto komodity namiesto formalizovania produkcie, ktorá už je beztak nad hranicou oficiálnych ťažobných kvót.

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) by sa budúci týždeň mohla rozhodnúť, či zvýši produkciu ropy. Rozhodnutie by malo byť pokračovaním snáh uľaviť medzinárodným cenám tejto komodity namiesto formalizovania produkcie, ktorá už je beztak nad hranicou oficiálnych ťažobných kvót. Na dnešnom rokovaní sa na tom zhodli ministri členských krajín OPEC.
Prezident OPEC Šejk Ahmad al-Fahd al-Sabah spolu s nigérijským prezidentským poradcom Edmundom Daukoruom túto otázku prebrali ešte pred tým, ako sa predstavitelia OPEC 15. júna vo Viedni stretnú so zástupcami Európskej únie a komisárom pre energie Andrisom Piebalgsom. Práve od tohto stretnutia únia očakáva zvýšenie produkcie. Na druhej strane OPEC ešte tento krok zváži podľa aktuálnych cenových pohybov ropy na medzinárodných komoditných burzách.
Daukoru na margo zvýšenia produkcie poukázal na diskutabilnú potrebu zvýšiť ťažbu aj formálne. OPEC buď zvýši reálnu ťažbu, alebo kvóty, čím len postaví súčasnú ťažobnú situáciu do oficiálnej roviny.
Májová produkcia OPEC dosiahla 440 000 barelov (1 barel = 159 litrov) denne a zásobovanie svetových trhov sa tak ocitlo na 25-ročnom maxime.
Organizácia si dala za cieľ stlačiť cenu ropy dlhodobo pod 55 USD za barel, čo je v prepočte 1736,2 SKK. Podľa predstáv OPEC-u je na druhej strane prinízka hranica 35 USD.
Informovala o tom britská agentúra Reuters.
(1 USD = 31,568 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 09:07