StoryEditor

Fúzia spoločností OMV a Verbund sa neuskutoční

24.05.2006, 11:45
Autor:
SITASITA

Rakúske energetické spoločnosti OMV a Verbund sa nespoja, ich plánované zlúčenie narazilo na politický odpor. Ako informovali predstavitelia firmy OMV, rakúsky minister hospodárstva Martin Bartenstein a minister financií Karl-Heinz Grasser, dohoda oboch firiem o zlúčení mohla vstúpiť do platnosti iba v prípade, ak by parlament dvojtretinovou väčšinou odhlasoval zákon, ktorý by umožnil znížiť štátny podiel vo firme Verbund pod súčasných 51 %. Opoziční sociálni demokrati, ktorých podpora na schválenie návrhu nového zákona bola nevyhnutná, však nesúhlasili s tým, aby Rakúsko stratilo kontrolu nad spoločnosťou Verbund, najmä nad jej hydroelektrárňami. "Dospeli sme k záveru, že tu nie je politická vôľa na to, aby tento projekt mohol pokračovať," vyhlásil Bartenstein.
Zmluvu o prevzatí najväčšej elektrárenskej skupiny v krajine Verbund ropnou a plynárenskou skupinou OMV podpísali predstavitelia oboch spoločností už 10. mája. Podľa pôvodného plánu mal OMV zaplatiť za Verbund približne 13 mld. eur. Malo ísť o najväčšiu akvizíciu v rakúskych dejinách, ktorá by vytvorila spoločnosť s trhovou hodnotou približne 29 mld. eur. Plán na zlúčenie však kritizovali mnohí analytici, podľa ktorých by synergické efekty vyplývajúce z fúzie boli príliš malé. Akcie OMV od zverejnenia akvizičných rozhovorov medzi týmito spoločnosťami poklesli až o 24 %. "Bravo! Je to veľmi dobrá správa," vyhlásil v reakcii na zrušenie transakcie analytik CA IB Alfred Reisenberger.
OMV je najväčšia rakúska spoločnosť a významný hráč na európskom energetickom trhu. V prvom štvrťroku firma zvýšila tržby medziročne o 36 % na 4,3 mld. eur, jej čistý kvartálny zisk stúpol o 24 % na 318,9 mil. eur. Na Slovensku pôsobí spoločnosť OMV od roku 1991 prostredníctvom pobočky OMV Slovensko, s.r.o.
Verbund vlastní niekoľko vodných elektrární na rieke Dunaj a alpské priehrady, vďaka čomu je významným európskym exportérom elektrickej energie. Za rok 2005 firma zvýšila tržby o 24 % na 2,506 mld. eur.
(1 EUR = 37,763 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 04:02