StoryEditor

Parmalat a Morgan Stanley sa dohodli na vyrovnaní vo výške 155 mil. EUR

24.06.2005, 15:28
Autor:
TASRTASR

Taliansky potravinársky koncern Parmalat, ktorým otriasol účtovnícky škandál, sa dohodol s americkou investičnou bankou Morgan Stanley na vyrovnaní. Banka dnes informovala, že zaplatí mliekarenskému gigantu 155 miliónov EUR, v prepočte 5,9 miliardy SKK, aby sa vyhla zdĺhavému súdnemu procesu. Parmalat obvinil po svojom bankrote viaceré peňažné inštitúty pre možné manipulovaniu trhu. "Sme veľmi spokojní s týmto riešením," citoval dnes taliansky denník La Repubblica šéfa Parmalatu Enrica Bondiho.
Vyrovnanie ešte musí odsúhlasiť talianska vláda. Milánska prokuratúra vyšetrovala kvôli sporným emisiám bondov banky Deutsche Bank, Citigroup, UBS, Morgan Stanley a Nextru, dcérsku spoločnosť Intesy. Americká banka zdôraznila, že obnove Parmalatu nechce stáť v ceste.
V talianskom potravinárskom koncerne bolo zistené škandalózne falšovanie bilancie. Taliani ohlásili v decembri 2003 platobnú neschopnosť potom, čo sa zistilo, že účet s 4 miliardami EUR, ktorý mala mať spoločnosť v Bank of America Corp., neexistuje. Celkové dlhy Parmalatu predstavovali takmer 15 miliárd EUR.
V súčasnosti Parmalat získal povolenie vstupu na burzu od milánskeho úradu pre burzový dohľad. Informovala o tom agentúra DPA.
(1 EUR = 38,286 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 19:59