StoryEditor

Slováci míňajú na energie v priemere 10 až 15 % príjmu

27.03.2006, 17:26
Autor:
TASRTASR
Výdavky slovenských domácností na energie predstavujú v priemere 10 až 15 % ich príjmov. V prípade skupín s nižšími zárobkami je to až 30 %, kým napríklad v Nemecku dosahujú iba zhruba 6 % príjmu.

Výdavky slovenských domácností na energie predstavujú v priemere 10 až 15 % ich príjmov. V prípade skupín s nižšími zárobkami je to až 30 %, kým napríklad v Nemecku dosahujú iba zhruba 6 % príjmu. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol výkonný riaditeľ Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA) Claude Mandil.
Výdavky Slovákov na energie sú podľa šéfa IEA výsledkom nízkej energetickej efektívnosti a nižších príjmov v porovnaní s priemerom vyspelých európskych krajín. "Tieto efekty sú však prepojené a dopĺňajú sa," poznamenal Mandil. Pri neustálom raste cien energií vo svete je podľa neho dôležitejšie zamerať sa na zvyšovanie energetickej efektívnosti. "Ceny energií rastú aj v Nemecku, či Francúzsku, ale ľudia si ich môžu dovoliť, pretože ich energetická efektívnosť je vyššia a účet domácností za energie tvorí iba nepatrnú časť ich príjmu," myslí si Mandil.
V dôsledku štrukturálnych reforiem a nárastu cien energií sa v roku 2003 v porovnaní s rokom 1993 energetická náročnosť slovenskej ekonomiky, meraná množstvom energie potrebným na výrobu jednotky hrubého domáceho produktu (HDP), znížila o 30 %. Stále je však v porovnaní s priemerom krajín Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) asi dvakrát vyššia, v susednom Maďarsku je oproti SR polovičná. "Je to veľká zaťaž pre životné prostredie a spolu s cenami za energie podkopáva konkurencieschopnosť ekonomiky a kúpyschopnosť domácností," dodal Mandil.
Šéf IEA dnes v Bratislave predstavil dokument "Prehľad energetickej politiky SR". Jeho medzinárodná prezentácia je jednou z hlavných a záverečných podmienok plnohodnotného začlenenia SR do IEA. Slovensko by podľa Mandila túto métu mohlo dosiahnuť už koncom tohto alebo začiatkom budúceho roka.
Po vstupe SR do OECD v roku 2000 a do EÚ v roku 2004 sa integrácia do IEA stala medzinárodnou prioritou SR. IEA je špecializovaná agentúra OECD. Členstvo v OECD je podmienkou členstva v IEA, avšak nie každý členský štát OECD je i členom IEA. V súčasnosti má IEA 26 členských krajín.

01 - Modified: 2003-02-20 06:45:02 - Feat.: 0 - Title: Šťuky na trhu s pohonnými látkami 02 - Modified: 2003-02-20 06:45:43 - Feat.: 0 - Title: Muž s neomylnou pravačkou a miliónovými kontraktmi
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 06:02