StoryEditor

Ukrajinská ekonomika rastie rýchlejšie, než sa predpokladalo

17.10.2006, 10:35
Autor:
TASRTASR

Medzinárodný menový fond (MMF) zvýšil prognózu rastu ukrajinskej ekonomiky. Podľa predstaviteľa MMF pre Ukrajinu, Jeffrey Franksa by mal dosiahnuť úroveň 6 % v tomto roku a 4,5 % v roku 2007. Predchádzajúca predpoveď hovorila o 5,0 %, respektíve 2,8 %.
Aj ukrajinské ministerstvo hospodárstva tento mesiac revidovalo svoje prognózy. Zatiaľ čo pred časom sa hovorilo o tohtoročnom raste HDP na úrovni 2,6 %, nová predpoveď počíta so 6 %. V budúcom roku vláda očakáva rast na úrovni 6,5 %.
Hospodársky rast Ukrajiny sa v porovnaní s 2. kvartálom zrýchlil vďaka rastu vývozu, na ktorý je hospodárstvo krajiny orientované. Export dokázal kompenzovať aj rast cien plynu. Ekonomika krajiny profitovala predovšetkým zo zlepšenia situácie na svetových trhoch ocele a chemikálií.
V septembri 2006 vzrástol hrubý domáci produkt Ukrajiny o 8,9 %, zatiaľ čo v rovnakom období minulého roku to bolo len 3 %. V priebehu prvých deviatich mesiacov tohto roka dosiahol medziročný rast ekonomiky krajiny 6,2 % v porovnaní s 2,8 % v rovnakom období vlani.
Predstavitelia MMF v týchto dňoch vykonávajú v Kyjeve pravidelnú ročnú konzultačnú návštevu, ktorá má trvať do konca budúceho týždňa. Už 5 rokov Ukrajina nečerpá nijaké úvery od MMF, jej ekonomika totiž trvalo rastie. S fondom iba konzultuje niektoré ekonomické otázky a necháva si od neho radiť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 14:49