StoryEditor

Hornonitrianskym baníkom podľa novej KZ vzrastú mzdy o 15 %

30.04.2007, 14:51
Autor:
TASRTASR

riemerne mzdy baníkov Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP) v tomto roku vzrastú o 15 %. Stanovuje to nová kolektívna zmluva (KZ) medzi odbormi a zamestnávateľom, ktorú dnes po niekoľkomesačnom vyjednávaní podpísali.
Kolektívne vyjednávanie podľa slov odborového predáka Jozefa Taliana prebehlo korektne, zamestnávateľ uznal väčšinu argumentov odborárov. Pre baníkov je dôležitá aj skutočnosť, že 7 % z uvedeného celkového rastu platov sa premietne do zvýšenia tarifných miezd. Zvýšenie, pri priemernej mzde 18 600 Sk v roku 2006, bude predstavovať približne 2 400 Sk.
V KZ je tiež zakotvené aj zvýšenie miezd pri práci v popoludňajších zmenách, vyšší príspevok organizácie pri životnom jubileu 50 rokov a o dve koruny vyšší príplatok k desiatovým balíčkom pre prajúcich v podzemí. Zachované zostali ďalšie sociálne výhody, ako sú preventívne zdravotné rekondičné pobyty pre pracovníkov na produktívnych postoch v podzemí, ktoré KZ rozšírila aj pre povrchových pracovníkov na rizikových pracoviskách. Zamestnávateľ zároveň deklaroval vôľu v prípade dobrých hospodárskych výsledkov HBP rokovať na jeseň tohto roka o ďalšom zvýšení miezd, konštatoval Talian.
Podľa vyjadrenia vrchného personálneho riaditeľa HBP Tibora Švartza bude zvýšenie miezd pre spoločnosť HBP predstavovať rast nákladov približne o 95 miliónov Sk a ďalších 5 miliónov si vyžiadajú vyššie výdavky na ostatné sociálne záležitosti zamestnancov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 16:13