StoryEditor

Experti EÚ počítajú ku koncu roka s oživením ekonomiky

31.08.2005, 16:48
Autor:
TASRTASR
Napriek slabému rastu európskej ekonomiky v 1. polroku počítajú experti Európskej komisie ku koncu roka s oživením hospodárstva. V 3. štvrťroku sa HDP eurozóny zvýši predbežne o 0,2 až 0,6 %.

Napriek slabému rastu európskej ekonomiky v 1. polroku počítajú experti Európskej komisie ku koncu roka s oživením hospodárstva.
V 3. štvrťroku sa hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny zvýši predbežne o 0,2 až 0,6 %. V poslednom štvrťroku roka sa očakáva rast 0,4 až 0,8 %.
V 2. kvartáli sa podľa prvých odhadov európskeho štatistického úradu Eurostat hospodársky rast mierne spomalil. HDP eurozóny, ako aj celej Európskej únie sa zvýšil celkovo o 0,3 %. V prvých troch mesiacoch roka HDP ešte vzrástol o 0,4 %. Investície, ako aj export a import vykázali v období apríl až jún rast. Súkromná spotreba však po malom pluse 0,2 % zo začiatku roka v druhej štvrtine poklesla o 0,1 %.
V USA sa HDP zvýšilo v 1. a 2. štvrťroku o 0,9, respektíve 0,8 %. Japonsko vykázalo zvýšenie o 1,3 a 0,3 %. Obdobne silno sa v týchto krajinách vyvíjala aj spotreba domácností.
Nárast cenovej hladiny v eurozóne sa stále pohybuje okolo 2-% hranice. Podľa odhadov Eurostatu dosiahla inflácia v auguste ročnú hodnotu 2,1 %, čím mierne poklesla pod júlovú úroveň 2,2 %.
Model výpočtu prognózy konjunktúry expertov komisie vychádza z rôznych hospodárskych údajov, ako je počet zaregistrovaných nových áut, spotreba domácností alebo aktivita stavebného priemyslu. Komisia predloží komplexnú prognózu v novembri.
Informovala o tom nemecká agentúra DPA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 23:59