StoryEditor

Brazílska štátna ropná spoločnosť Petrobras objavila nové obrovské ložisko ropy

29.12.2005, 09:33
Autor:
TASRTASR

Brazílska štátna ropná spoločnosť Petrobras informovala, že pri pobreží federálneho štátu Rio de Janeiro objavila nové obrovské ložisko ropy.
Pole Papa-Terra sa nachádza v panve Campos, ktorá je už teraz najdôležitejším brazílskym regiónom pre ťažbu ropy. Petrobras odhaduje, že nové ložisko obsahuje najmenej 700 miliónov barelov ropy. Toto množstvo sa rovná asi desatine terajších brazílskych zdrojov ropy.
Z poľa, ktoré Petrobras prevádzkuje spolu s americkým Chevronom, by sa malo začať ťažiť na konci roku 2011. Miestna filiálka Chevronu vlastní na poli 37,5-% podiel.
Brazílska spoločnosť uviedla, že ložisko obsahuje ťažšiu ropu, ako preferujú medzinárodné trhy. Firma však investuje 2 miliardy USD, v prepočte 63,5 miliardy SKK, na prispôsobenie svojich rafinérií, aby mohli spracovávať ťažšiu ropu.
Nové ropné pole by malo pomôcť Petrobrasu dosiahnuť cieľ, aby bola Brazília pri rope sebestačná. Od roku 2003 spoločnosť pokrýva 91 % spotreby krajiny.
V panve Campos sa nachádza 40 ďalších pobrežných ropných polí, ktorých úhrnná denná produkcia prevyšuje 1,1 milióna barelov, čo je viac ako 60 % objemu ropy, ktorý Brazília vyťaží.
Podľa analytikov je 75 % brazílskych ropných ložísk v hĺbke najmenej 400 metrov pod hladinou mora. V dôsledku toho je firma Petrobras špecialistom na ťažbu v hlbokej vode a prevádzkuje najväčší počet plávajúcich vrtných plošín na svete.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 19:44