StoryEditor

Česká ekonomika vyprodukovala v 1. štvrťroku o 4,4 % viac ako pred rokom

10.06.2005, 14:12
Autor:
TASRTASR

Česká ekonomika tento rok bohatne rýchlejšie, ako sa to darí vo väčšine okolitých štátov. Je to priaznivá správa, ktorá znamená okrem iného aj to, že životná úroveň ľudí v Česku sa už 2. rok viditeľne približuje štandardu Európskej únie. V tých predchádzajúcich rokoch sa jej to príliš nedarilo, uvádza český denník Mladá fronta Dnes (MfD).
Zo štatistiky vyplýva, že česká ekonomika vyprodukovala v 1. štvrtine roka o 4,4 % viac ako pred rokom. Pomalšie ako v ČR rástlo hospodárstvo v susednom Poľsku aj Maďarsku, nehovoriac o Nemecku. Naopak, viac sa darí Slovensku.
Výsledok bol pre ekonómov príjemným prekvapením, pretože čakali oveľa menší rast. Rovnako rýchlo bohatla ekonomika aj vlani, avšak dlhých 8 rokov predtým bola taká rýchlosť pre Čechov nedosiahnuteľná.
Za svižným rastom stoja hlavne firmy, ktorým sa darí predávať stále viac tovaru v cudzine. A to aj napriek faktu, že im situáciu komplikuje posilňujúci kurz českej koruny a stagnácia západoeurópskych ekonomík.
"V tomto roku očakávame nárast vývozu o desiatky percent," netají sa svojim optimistickým pohľadom do budúcnosti obchodný šéf výrobcu tlačiarenských strojov Adast Vladimír Říha.
O dobré výsledky českej ekonomiky sa zaslúžili aj domácnosti svojimi útratami, aj keď už nerastú takým tempom ako vlani. To je však dané tým, že sa stále viac ľudí zadlžuje, hlavne kvôli kúpe bytu.
Na rozdiel od ľudí vláda ČR zatiaľ tento rok utrácala menej. To je priaznivé, ale bohužiaľ to nebude mať dlhodobé trvanie. Ministri skoro začnú rozpúšťať úspory, ktoré im zostali z minulého roka.
Štatistici vo štvrtok zverejnili ešte jednu čriepku z mozaiky všetkých vplyvov poháňajúcich ekonomiku dopredu. Sú nimi nelegálne útraty za prostitúciu, drogy či pašované cigarety. Tie sa iba odhadujú - podľa expertov dosahujú okolo 20 miliárd Kč, čo je v prepočte 25,7 miliardy Sk ročne, uzatvára MfD.
(1 CZK = 1,287 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 08:34