StoryEditor

Európska únia môže blokovať vstup Ruska do WTO

27.05.2007, 13:23
Autor:
TASRTASR
Európska únia (EÚ) môže blokovať vstup Ruska do Svetovej obchodnej organizácie (WTO), ak Moskva nepristúpi na kompromis v otázke dovozu poľského mäsa.

Uviedol to poľský prezident Lech Kaczynksi.

"Ak Rusko zostane naďalej také nekompromisné ako doteraz, nevylučujem takúto možnosť," povedal Kaczynski pre švajčiarsky nedeľník Neue Zuercher Zeitung am Sonntag. "Ale zopakujem ešte raz: Nehľadáme konfrontáciu s Ruskom. To je mýtus."

Moskva zakázala dovážať poľské mäso a iné poľnohospodárske výrobky pred 17 mesiacmi. Rusko uviedlo ako dôvod falšované certifikáty kvality výrobkov. Poľsko zasa tvrdí, že zákaz je politicky motivovaný. Moskva vraj trestá Varšavu za to, že sa dostala zo sféry jej vplyvu.

Kaczynksi dodal, že Poľsko musí byť vo svojom vzťahu k Rusku zásadové. "Chceme iba to, aby naši ruskí partneri pochopili, že už neexistuje dôvod na obnovenie ruskej dominancie vo východnej Európe. Nejde o to, aby sme robili problémy. Chceme byť iba dôslední. Chceme skutočnú spoluprácu a nie vydieranie v oblasti energetiky alebo nerealistické priateľské ceny."

Poľský prezident tiež uviedol, že pre zahraničnú politiku krajiny je rozhodujúca EÚ, dodal však, že Varšava nie je spokojná so svojim postavením v rámci únie. Jeho kritika mierila na diktovanie politiky zo strany niektorých členských štátov. "Nechceme sa robiť dôležitými. Som však proti direktoriátu, ktorý rozhoduje o politike únie: proti takzvanému malému direktoriátu založenému na osi Berlín-Paríž a možno ešte Londýn, ale aj proti veľkému direktoriátu, ktorý by zahŕňal aj Varšavu."

Informovala o tom agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. máj 2024 11:31