StoryEditor

Slovenské a holandské firmy dnes v Poprade hľadali možnosti ďalšej spolupráce

26.09.2005, 18:07
Autor:
TASRTASR

Holandská zmiešaná obchodná misia z regiónu Rotterdam a Zwindrecht navštívila dnes Poprad, kde sa stretla s predstaviteľmi vyše 30 slovenských firiem zaujímajúcich sa o spoluprácu.
"Chceme podporiť vzájomný obchod, ktorý akceleroval vlani po vstupe Slovenska do Európskej únie. Export zo Slovenska vzrástol o 26 % a v 1. polroku tohto roka o 23 %. Napriek tomu možnosti vzájomnej kooperácie nie sú zďaleka vyčerpané," uviedla pre TASR prvá tajomníčka slovenského veľvyslanectva v Haagu pre ekonomiku a obchod Dagmar Urbanová.
Holandsko je 8. najvýznamnejším exportným partnerom Slovenska a 15. importným teritóriom. Je najväčším investorom na Slovensku. Na celkovom objeme zahraničných investícií sa podieľa 22 %. Urbanová doplnila, že kým nárast exportu zo SR bol vlani rekordný, import z Holandska stúpol v uplynulom roku len o 3,2 % a v tomto roku nedosiahol ani úroveň predchádzajúceho. Svedčí to pravdepodobne o konkurencieschopnosti slovenských výrobkov.
Do Popradu prišli predstavitelia 11 holandských firiem, ktoré zastupujú rôzne odvetvia, napríklad grafický priemysel, dopravu či špedíciu, keďže v regióne je veľký prístav. Zastúpené sú však aj firmy z oblasti stavebníctva, obchodu s výrobkami z ocele a železa, s autami a tiež sprostredkovateľské firmy, ktoré zabezpečujú pracovníkov v rámci medzinárodnej nákladnej dopravy. Poprad si vybrali aj s ohľadom na dlhodobú spoluprácu medzi týmto podtatranským sídlom a holandským mestom Zwindrecht.
Rokovania s členmi obchodnej misie budú pokračovať v utorok v Prešove, kde sa zúčastnia na otvorení prvého honorárneho konzulátu Holandska na Slovensku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 22:52