StoryEditor

Zelení v Maďarsku sa dohodli s Hankookom

30.05.2006, 13:58
Autor:
TASRTASR

Medzi maďarským ochranárskym združením Levegö Munkacsoport a vedením juhokórejskej spoločnosti Hankook Tire, ktorá mieni postaviť závod na výrobu pneumatík v Dunaújvárosi vznikla dohoda. Podľa dnešnej informácie maďarského internetového portálu Index sa kórejská spoločnosť zaviazala dodržiavať prísnejšie predpisy na ochranu životného prostredia, a tak Hankook ani pri začatí výroby nebude používať materiály, ktoré budú zakázané od roku 2010. Okrem toho sa zaviazala, že minimálne pätinu tovaru prepraví na železnici, alebo na vode.
Maďarsko poskytlo Hankooku investičnú podporu vo výške 17 miliárd forintov (HUF), čo považujú ochranári za chybný krok. Podľa nich by totiž z týchto prostriedkov bolo možné vytvoriť u domácich malých podnikov aspoň 22-krát viac pracovných miest.
Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány vlani v novembri povedal, že Hankook sa rozhodol investovať v Maďarsku kvôli diaľnici M6, ktorú budujú medzi Érdom a Dunaújvárosom, a kvôli možnosti vodnej prepravy na Dunaji.
Premiér pripomenul, že Slovensko načrtlo tak vysokú podporu juhokórejskej spoločnosti, ktorú potom nebolo schopné splniť. Preto investíciu ponúkajúcu 1 500 pracovných miest postavia v maďarskom Dunaújvárosi.
Investíciu v pôvodnej hodnote 500 miliónov EUR, čo je v prepočte asi 18,87 miliardy SKK, ktorú v poslednej fáze rokovaní navŕšili o ďalších 7 miliárd HUF, v prepočte 1,01 miliardy SKK, označil minister hospodárstva János Kóka za investíciu desaťročia.
(1 EUR = 37,742 SKK; 100 HUF = 14,467 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 04:19