StoryEditor

Ministerstvo financií je s vývojom rozpočtu spokojné

03.04.2007, 14:20
Autor:
SITASITA
Právnické osoby odviedli na dani z príjmu do konca termínu na odovzdanie daňového priznania spolu 19,444 mld. Sk. Medziročne sa tak výber tejto dane zvýšil o približne pätinu.

Právnické osoby odviedli na dani z príjmu do konca termínu na odovzdanie daňového priznania spolu 19,444 mld. Sk. Medziročne sa tak výber tejto dane zvýšil o približne pätinu. V minulom roku sa daňové priznania podávali v zvyčajnom termíne do konca marca. Keďže v tomto roku pripadol posledný marcový deň na sobotu, konečný termín na podanie priznania sa posunul na pondelok 2. apríla. V tejto lehote bolo potrebné aj daň zaplatiť. V posledný deň termínu na zaplatenie dane pritom pribudlo v štátnom rozpočte len z dane z príjmov právnických osôb takmer 6 mld. Sk. Príjmy rozpočtu na dani z príjmov fyzických osôb predstavovali 736,1 mil. Sk. Ku koncu marca 2006 to pritom bolo 296,6 mil. Sk.
Pri hodnotení prvého kvartálu tohto roka je podľa ministerstva financií potrebné zdôrazniť, že vývoj výdavkov a príjmov pokračuje štandardne. Celkové príjmy štátneho rozpočtu predstavovali po 2. apríli spolu 77,841 mld. Sk, z čoho daňové príjmy boli 64,691 mld. Sk. Výdavky tvorili celkovo 85,831 mld. Sk, čím deficit štátneho rozpočtu dosiahol takmer 8 mld. Sk. Vlani po skončení termínu na podávanie daňových priznaní boli pritom príjmy rozpočtu mierne vyššie ako jeho výdavky. Ako však pre agentúru SITA uviedol štátny tajomník rezortu financií František Palko, pre medziročné porovnanie hospodárenia štátu je potrebné identifikovať jednorazové vplyvy, ktorých započítanie by toto hodnotenie výrazne skresľovali.
V januári minulého roka totiž podľa ministerstva vzrástol objem vybraných daní zásluhou jednorazových faktorov o 6,2 mld. Sk, čo zvýšilo porovnávací základ. Najväčší podiel na tom malo predzásobovanie sa cigaretami, pretože od začiatku roka 2006 sa zvyšovali sadzby spotrebnej dane. Ako pokračoval Palko, celkovo tak na začiatku vlaňajška prišlo do štátneho rozpočtu zo spotrebných daní viac o 4,4 mld. Sk. O ďalších 1,8 mld. Sk navýšil príjmy štátneho rozpočtu z dane z príjmov fyzických osôb prevod prostriedkov z mimorozpočtových účtov, ktoré v rámci zúčtovania vzťahov s obcami a vyššími územnými celkami putovali do samosprávnych rozpočtov.
V oblasti nedaňových príjmov zvýšili vlani príjmy rozpočtu aj vratky nevyčerpaných prostriedkov určených na dofinancovanie programov za takmer 1 mld. Sk, ktoré museli jednotlivé kapitoly vrátiť do konca januára 2006. Oproti tomu sa podľa Palka v tomto roku jednorazovo zvýšili výdavky rozpočtu. V prvom kvartáli bola totiž splatná emisia štátnych dlhopisov za 40 mld. Sk. Z rozpočtu sa preto zaplatil jej kumulovaný úrokový výnos v celkovej výške cez 4,7 mld. Sk. So súčasným vývojom je preto Ministerstvo financií SR spokojné a podľa neho je v súlade s fiškálnou politikou tejto vlády. "Vývoj verejných financií SR za rok 2006, ale aj za prvý kvartál tohto roku jasne potvrdzuje pokračovanie úsilia vlády vo fiškálnej konsolidácii Slovenska," komentoval Palko.
Okrem toho hodnotenie rozpočtu na hotovostnom princípe nie je podľa Palka kvalitatívnym hodnotením vývoja verejných financií. Ako povedal, verejné financie sa hodnotia na akruálnej báze, teda s časovým rozlíšením pohľadávok a záväzkov. Prvé objektívne hodnotenie bude preto podľa neho možné až po ukončení prvého polroka tohto roku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 02:55