StoryEditor

SR víta zámer EK vypracovať plán pre energetické technológie

15.02.2007, 15:20
Autor:
TASRTASR

Slovensko víta zámer Európskej komisie (EK) vypracovať Strategický plán pre energetické technológie, ktorý by mal byť zameraný na ďalší rozvoj technológií obnoviteľných zdrojov, jadrovej energetiky vrátane spracovania rádioaktívneho odpadu s cieľom znížiť množstvo emisií v ovzduší. Na rokovaní Rady ministrov pre dopravu, telekomunikácie a energetiku Európskej únie (EÚ) v Bruseli to uviedol minister hospodárstva SR Ľubomír Jahnátek.
Podľa Jahnátka totiž Európa spoločne s celým svetom čelí závažným výzvam klimatických zmien, ktorých pôvod pochádza zo značnej časti z energetiky. "Aby sme spoločne dokázali týmto výzvam čeliť, potrebujeme energetickú politiku, ktorá bude ambiciózna a realistická, zameraná na všetky tri vzájomne previazané priority: bezpečnosť, udržateľnosť a konkurencieschopnosť," zdôraznil minister.
Pri zavádzaní obnoviteľných zdrojov považuje Jahnátek za potrebné zamerať sa na ekonomickú dostupnosť a konkurencieschopnosť technológií, pri zohľadnení špecifických možností jednotlivých štátov, aby bolo možné ich rozsiahlejšie využitie. "Slovensko sa popri podpore obnoviteľných zdrojov v budúcnosti zameria najmä na budovanie jadrových energetických kapacít tak, aby pri zachovaní maximálnej bezpečnosti dosiahlo ciele zníženia emisií skleníkových plynov a zaistilo bezpečnosť dodávok," pripomenul Jahnátek. Za správny krok považuje zintenzívnenie spolupráce národných regulátorov. "Rovnako dôležitá však bude lepšia spolupráca operátorov prenosových sústav na európskej úrovni pri riešení problémov cezhraničného obchodu, harmonizácia štandardov a koordinácia plánovania," povedal na záver diskusného vystúpenia minister Jahnátek.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 15:43