StoryEditor

Rope WTI hrozí, že prestane byť meradlom hodnoty

13.04.2007, 16:16
Autor:
TASRTASR

Medzinárodný ropný trh sa dostal na dôležitú križovatku. Spotrebitelia ropy, jej producenti a finanční investori začali pochybovať o tom, že druh americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) môže slúžiť ako meradlo hodnôt pre iné druhy tejto komodity, ktoré prichádzajú na svetový trh.
Barel WTI sa v súčasnosti predáva o 5 USD, v prepočte 124,15 SKK, lacnejšie, než ropa Brent zo Severného mora. Drahšie sú aj druhy ropy Dubai, Oman a Mars. Aj hovorca Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) uviedol, že kartel analyzuje príčiny slabosti ceny WTI.
WTI a Brent sú najdôležitejšími druhmi ropy na medzinárodnom trhu. Producentské krajiny ako Saudská Arábia, Kanada alebo Venezuela pokladajú americkú WTI za meradlo hodnôt aj pre svoju ropu. Avšak súčasný prudký pohyb ceny WTI na svetovej burze a pokles jej ceny spôsobuje uvedeným krajinám straty. Ak by účastníci trhu stratili dôveru voči WTI, bol by to úder, ktorý by dostala americká komoditná burza Nymex - a aj USA, ktoré sú najväčším spotrebiteľom ropy na svete. Preto majú záujem, aby bola meradlom hodnôt všetkých druhov ropy, ktoré sa obchodujú na svetom trhu, ich ropa.
Mimoriadna slabosť ceny ropy WTI má podľa expertov štrukturálne dôvody. Ropa sa do USA dopravuje do obchodného strediska Cushing (štát Oklahoma), ktorý sa nachádza na americkom Strednom západe. V dôsledku silného importu suroviny z Kanady sú tankery plné. Štatistické oddelenie amerického ministerstva energetiky informovalo, že tam na odberateľov čaká 27 miliónov barelov (barel = 159 litrov). Je to jej historicky najvyšší stav. V dôsledku menších skladovacích kapacít a problémov s prepravou suroviny v regióne sú rafinérie vlastne prinútené vzdať sa nákupu WTI a jej cena ide dolu. Situáciu WTI zhoršuje aj zastavenie činnosti rafinérie McKee vo Valere, ktorá bola veľkým odberateľom ľahkej americkej ropy.
Analytici sa domnievajú, že WTI už neodzrkadľuje celkovú situáciu komodity na svetovom trhu.
Vedenie Nymexu však tvrdí, že postavenie WTI nie je otrasené. Existuje na ňu 1,3 milióna kontraktov, čo je rekordný počet. Nejestvujú nijaké problémy s jej uskladnením a prepravou. Cena sa onedlho zmení. Základňa WTI sa onedlho rozšíri o kanadskú syntetickú ropu. Podobné opatrenie sa pripravuje aj pre druh Brent. V roku 2002 sa pod jeho strechu dostali ropy Forties a Oseberg. A ešte tento rok bude dokončený skladový komplex Brentu pre ropu Ekofisk. Znalci tvrdia, že čím je fyzická základňa nejakej komodity rozsiahlejšia, tým menšie je nebezpečenstvo, že na trhu dôjde k manipulácii jej ceny.
Informoval o tom nemecký denník Financial Times Deutschland.
(1 USD = 24,830 SKK)
jns pop

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 12:19