StoryEditor

GM zastavil rokovania o vytvorení aliancie s Renaultom a Nissanom

05.10.2006, 10:56
Autor:
TASRTASR

General Motors (GM) odmieta pokračovať v diskusii s Renaultom a Nissanom o vytvorení mamutej automobilovej spoločnosti. Zástancovia jej sformovania tvrdili, že spojením troch automobiliek by došlo k silnému synergickému efektu, čo by sa prejavilo v úspore nákladov vo všetkých oblastiach ich spoločného podnikania. Kritici však poukazovali na to, že zmena smeru, ktorým sa nedávno začal uberať GM, by mohla byť preň mimoriadne nebezpečná.
Rozhovory medzi GM, Renaultom a Nissanom sa fakticky skončili už v stredu, keď Renault a Nissan odmietli zaplatiť veľké sumy za vytvorenie aliancie s GM, lebo by na nej rastom hodnoty ich akcií výrazne zarobili, kým on by na nej získal z formálneho hľadiska podstatne menej.
Myšlienku vytvorenia trojaliancie podporoval miliardár a investor Kirk Kerkorian, ktorý má v GM 9,9-% podiel. Neustále sa objavujú špekulácie o tom, že Kerkorian nie je spokojný so šéfom GM Rickom Wagonerom a dúfal, že sa mu ho podarí nahradiť vo funkcii predsedu správnej rady GM šéfom automobiliek Renault-Nissan Carlosom Ghosnom. Kerkorian ho obdivuje za to, akým spôsobom sa Ghosnovi podarilo pred časom dostať z veľkých problémov Nissan.
GM, ktorý je najväčšou automobilkou sveta, vytvoril vlani stratu 10,6 miliardy USD, v prepočte 311 miliárd SKK, a neustále stráca na domácom trhu podiel, o ktorý ho oberajú ázijskí konkurenti. Ale v uplynulom štvrťroku, ak sa nezoberú do úvahy náklady na reštrukturalizáciu koncernu, spoločnosť údajne dosiahla výrazný zisk. To je podľa manažmentu dôkaz, že prestavba koncernu prináša ovocie.
Informovala o tom AP.
(1 USD = 29,367 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 00:15