StoryEditor

Rakúske banky v KSVE musia buď rásť alebo sa špecializovať

24.11.2005, 11:34
Autor:
TASRTASR

Rakúske banky v krajinách strednej a východnej Európy (KSVE) sú veľmi úspešné; avšak ani im tam neporastú stromy až do neba. Napísal rakúsky denník Die Presse.
Finančný expert Stefan Klestil z viedenskej poradenskej firmy Roland Berger poukazuje na to, že čo bolo a je, dlho už v tomto regióne nebude. Podľa neho náklady a riziká podnikania v reformných štátoch budú rásť. Úrokové rozdiely medzi vkladmi a pôžičkami sa budú znižovať. Keď členovia EÚ príjmu spoločnú menu, banky stratia ďalší zdroj výnosov, ktoré im teraz zabezpečuje zmenárenstvo.
Klestil sa domnieva, že rakúske banky v KSVE musia buď ďalej silno rásť alebo sa začať špecializovať. "Robiť všetko a pre každého a v každej krajine sa nebude dať natrvalo udržať," dodal.
Klestil sa domnieva, že sa rakúske banky v regióne musia teraz sústrediť na Rumunsko, Ukrajinu a Rusko, lebo ich ekonomiky rastú podstatne rýchlejšie ako nových členov EÚ.
Východoeurópske banky sa stávajú čoraz drahšími. Kým pred časom ich bolo možné kúpiť za 1,5-násobok trhovej hodnoty, teraz stoja trojnásobok až päťnásobok svojej reálnej ceny.
Informoval rakúsky denník Die Presse.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
12. máj 2024 13:27