StoryEditor

MH upozorňuje na podvodnú ponuku 34 % akcií Transpetrolu

15.07.2005, 20:00
Autor:
TASRTASR

Aktivita firmy BANKERS TRUST INTER COMMERCE CORPORATION, s.r.o., (BTICC), ktorá prostredníctvom inzerátu ponúka na predaj 34 % akcií spoločnosti Transpetrol, a. s., je hrubým zavádzaním laickej i odbornej verejnosti. TASR o tom informoval hovorca ministra hospodárstva Maroš Havran.
Spoločnosť BTICC ponúka ako zástupca údajných 7 minoritných akcionárov Transpetrolu 647 kusov kmeňových akcií spoločnosti, ktoré predstavujú 34,05-% podiel na základnom imaní Transpetrolu. Požaduje za ne zaplatenie kúpnej ceny minimálne 2 miliardy Sk. Podľa Havrana ide o fiktívnu a neexistujúcu majetkovú účasť.
"Jedinými majiteľmi akcií Transpetrolu sú výlučne SR a Yukos Finance B.V. Žiadny z akcionárov nepreviedol svoju majetkovú účasť v Transpetrole, ani jej časť na akúkoľvek tretiu osobu. Akcionári takisto nesplnomocnili žiadnu tretiu osobu na uskutočnenie akýchkoľvek úkonov smerujúcich k zmene vlastníckych vzťahov k dotknutým majetkovým účastiam," potvrdil Havran.
Navyše podľa neho neexistuje žiadne právoplatné rozhodnutie súdu, ktoré by zakladalo nárok akejkoľvek tretej osoby vyhlasovať o sebe, že je majiteľom majetkovej účasti v Transpetrole.
Ministerstvo hospodárstva (MH) SR upozorňuje, že ak sa ktokoľvek napriek uvedeným faktom rozhodne na spomínanú ponuku reagovať s cieľom získať akcie Transpetrolu, vystavuje sa vysokému riziku účasti na fiktívnom, prípadne podvodnom obchode. "V jeho dôsledku môže kupujúci utrpieť značnú majetkovú a finančnú ujmu," upozornil Havran.
Obchodná spoločnosť BTICC má svoje sídlo v Bratislave. V obchodnom registri ako predmet činnosti okrem iného uvádza obchodovanie s devízovými hodnotami, deblokačnú, inkasnú, poradenskú a konzultačnú činnosť. Konateľom, zároveň prezidentom a generálnym riaditeľom BTICC je Jaroslav Žák.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 21:26