StoryEditor

Euro posilnilo po prekvapivo dobrých údajoch o spotrebiteľskej klíme v Nemecku

29.12.2005, 09:02
Autor:
TASRTASR

Kurz eura dnes stúpol, podporený prekvapivo zotavujúcou sa spotrebiteľskou náladou v Nemecku. Spoločná európska mena stála popoludní 1,1917 USD. Európska centrálna banka (ECB) stanovila referenčný kurz na 1,1916 USD (v utorok 1,1852 USD). Dolár stál 0,8392 EUR (v utorok 0,8437 EUR).
Mierny pohyb eura smerom nahor nastal po tom, čo inštitút GfK zverejnil údaje o spotrebiteľskej klíme, ktorá sa na konci roka zmenila výraznejšie ako sa očakávalo. To podporilo kurz eura napriek rovnako prekvapujúcemu zreteľnému zvýšeniu spotrebiteľskej dôvery v USA, povedal ekonóm HSBC Trinkaus & Burkhardt Lothar Hessler. "Obraty medzi sviatkami sú však tak malé, že s porovnateľne malými čiastkami sa dosahujú značné výkyvy kurzu," povedal expert, ktorý počíta do konca roka s kurzom okolo 1,19 USD.
Rastúce náznaky citeľného konjunkturálneho oživenia v Nemecku, najväčšej ekonomike v eurozóne, vytvárajú pre ECB priestor na ďalšie zvýšenie úrokov v budúcom roku. ECB zvýšila prvýkrát po 5 rokoch v decembri svoj kľúčový úrok z 2 % na 2,25 %. V dôsledku výrazného náskoku kľúčového úroku v USA stratil kurz eura od začiatku roka viac ako 13 % hodnoty voči doláru. Vyššie americké rendity lákajú investorov do dolárového priestoru, čím podporujú americkú menu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 18:32