StoryEditor

Bratislavská teplárenská vlani s výrazným poklesom zisku

20.06.2006, 16:55
Autor:
SITASITA

Spoločnosť Bratislavská teplárenská, a.s., ktorá sa zaoberá výrobou a rozvodom tepla, dosiahla v minulom roku tržby z predaja vlastných výrobkov a služieb vo výške 2,22 mld. Sk, čo je približne na rovnakej úrovni ako v roku 2004. Výrobná spotreba podniku bola vlani na úrovni 1,88 mld. Sk, čo je o 6,6 % viac ako v predchádzajúcom roku. Spoločnosť vlani vygenerovala pridanú hodnotu vo výške 404,9 mil. Sk, čo je medziročne menej o takmer 113 mil. Sk. Agentúru SITA o tom informoval riaditeľ oddelenia marketingu Bratislavskej teplárenskej Jaroslav Malchárek.
Firma zaznamenala vlani čistý zisk na úrovni 19,2 mil. Sk, čo v medziročnom porovnaní predstavuje pokles o 75,6 %. Podľa spoločnosti bola tvorba zisku v minulom roku ovplyvnená neplnením plánovaného objemu dodaného tepla, ktoré vzniklo predovšetkým ako odozva úsporných opatrení v spotrebe tepla na strane odberateľov. "Tento pokles dodávky spôsobil, že nebol vytváraný dostatočne veľký objem zisku na krytie nárastu nákladov a udržanie medziročne porovnateľného zisku. Napriek tomu sme dosiahli kladný hospodársky výsledok, a to hlavne kvôli vysokými úsporám v oblasti nákladov," komentovala spoločnosť. V hospodárskej činnosti zaznamenal podnik zisk vo výške 16,2 mil. Sk, a vo finančnej činnosti zisk na úrovni 7,6 mil. Sk.
Spoločnosť ku koncu decembra minulého roku evidovala majetok v hodnote 2,13 mld. Sk. Z toho najviac tvoril neobežný majetok vo výške 1,29 mld. Sk. Vlastné imanie spoločnosti krylo celkový majetok sumou 1,42 mld. Sk. Záväzky dosiahli ku koncu vlaňajška 683 mil. Sk. Krátkodobé záväzky evidovala spoločnosť v objeme takmer 472,4 mil. Sk.
Bratislavská teplárenská vznikla 1. novembra 2001 rozčlenením bývalého štátneho podniku Západoslovenské energetické závody Bratislava. Ku koncu minulého roka zamestnávala 564 zamestnancov.
Jediným akcionárom spoločnosti je Fond národného majetku SR. Bratislavská teplárenská je jedna z teplárenských spoločností, ktoré by sa mali privatizovať. Kvôli predčasným parlamentným voľbám bol však proces privatizácie teplární v Bratislave, v Trnave, vo Zvolene v Žiline, v Martine a v Košiciach pozastavený.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
31. máj 2024 03:58