StoryEditor

SNS realizuje sľuby o podpore mladých rodín, KDH chce otcovskú dovolenku

21.01.2007, 17:36
Autor:
TASRTASR

V reakcii na nepriaznivý demografický vývoj na Slovensku, prejavom ktorého je pribúdanie starších občanov a nízka pôrodnosť, v súčasnosti SNS realizuje predvolebné vyhlásenia na podporu mladých rodín a opozičná strana KDH presadzuje otcovskú dovolenku.
"Mladé rodiny nemajú normálne ukotvenie v spoločnosti. Ak si chce niekto založiť rodinu, chce mať aké-také samostatné bývanie," povedala v diskusnej relácii TV JOJ Politika.sk podpredsedníčka SNS Anna Belousovová o predvolebných sľuboch strany, ktoré sa začínajú napĺňať. Nejde však o byt od štátu do daru, ale o bývanie pre mladé rodiny s novonarodeným dieťaťom a "právo na bývanie zakotviť do Ústavy SR je teraz cieľom SNS," dodala. Ide o zohľadnenie rôznych sociálnych skupín, ktoré majú vzhľadom na príjem aj rozličnú dosažiteľnosť bývania. Už teraz je v ponuke bánk zvýhodnený hypotekárny úver a obce môžu vďaka štátnemu fondu rozvoja bývania (ŠFRB) ďalej stavať nájomné byty. SNS chce, že "ako sa budú ľudia premiestňovať z jednej sociálnej skupiny do druhej, budú si môcť bývanie zabezpečiť."
Podpredseda KDH Július Brocka preto vyjadril počudovanie, prečo ŠFRB zastrešený rezortom bývania, ktorého ministrom je nominant SNS, má tohtoročný rozpočet nižší ako v roku 2006.
Vplyvom nepriaznivého demografického vývoja však Brocka neodporúča zasahovať do existujúceho modelu dôchodkového systému, ale tento vývoj je odrazom aj iných skutočností, mladí ľudia sa neskôr sobášia, alebo vôbec, pribúdajú rozvody a "treba viac bytov." Aj návrhy KDH sú pre zosobášené rodiny, aj keď smerujú aj na podporu bývania. Viacero opatrení KDH navrhované pre rodiny s deťmi sa podľa Brocku týkajú každej fázy života rodiny, od jej založenia cez narodenia dieťaťa až po podporu starších detí. Úsilie SNS zakotviť návrh na právo na bývanie do Ústavy SR si Brocka nevie predstaviť a tento krok označil "za silné slová," čo dokazuje aj nižší rozpočet ŠFRB. Potvrdil, že KDH chce pomáhať sociálne slabším skupinám, bezdomovcom a tým, ktorí to potrebujú.
Belousovová na adresu "očarujúcej logiky pána Brocku a KDH", že treba viac bytov lebo mladé rodiny sa viac rozvádzajú, je presvedčená, že KDH nepochopilo zmysel sľubov SNS o podpore bývania, nepochopilo reálny život ani reálne problémy. Hlavne materiálne problémy sú podľa nej dôvodom rozvodov, ako je nezamestnanosť. Odmietla aj jeho súhlas s existujúcim 2. pilierom a záujem nezasahovať do jeho modelu fungovania. "Práve preto, že bude málo ekonomicky aktívnych ľudí, treba sa zamyslieť ako to pôjde do budúcnosti a robiť určité zmeny. Jednou z nich je nenútiť ľudí, aby šetrili do 2. piliera dôchodkovej reformy," uviedla podpredsedníčka.
Rovnako nesúhlasila ani a s otcovskou dovolenkou z dielne KDH, ktorú považuje Brocka "za veľmi praktický prorodinný návrh." Obhajoval návrh tým, že voľno v škole - prázdniny sú v súčte dlhšie ako je zákonná dovolenka oboch rodičov dohromady. Ak rodine s deťmi napr. v mestách chýbajú starí rodičia, môžu si otcovia čerpať dovolenku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 21:57