StoryEditor

Do konca roka SR vyčerpá 99,6 % zdrojov z Kohézneho fondu

18.10.2005, 13:45
Autor:
TASRTASR

Slovensko môže v programovacom období 2007 až 2013 na projekty v oblasti životného prostredia očakávať alokáciu prostriedkov z Kohézneho fondu (KF) zhruba 1,8 miliardy EUR, v prepočte asi 70 miliárd SKK. Na Medzinárodnej vodárenskej konferencii iwmd 2005 to uviedol riaditeľ odboru riadenia programov Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja (MVRR) SR Jozef Legény.
V skrátenom programovacom období 2004 - 2006 vodárenský sektor získal z EÚ zhruba 250 miliónov EUR. Slovensko podľa Legényho speje k tomu, že ku koncu tohto roka bude vyčerpaných 99,6 % zdrojov naprogramovaných z KF. "Čakáme, ako budú schopné stíhať čerpať ostatné krajiny, aby sme prípadne získali viac zdrojov," povedal Legény.
Z minulotýždňového stretnutia monitorovacieho výboru pre KF podľa neho vyplynulo, že z obdobia rokov 2000 až 2006 Slovensko vyčerpalo už 170 miliónov EUR, čiže všetky prostriedky v rámci projektov ISPA. "V súčasnosti už čerpáme značnú časť alokácie pre rok 2004," pripomenul Legény.
V blízkej budúcnosti rezort výstavby vypracuje podľa neho správu o zozname projektov na ďalšie programovacie obdobie, vrátane sektora životného prostredia a dopravy. "Stále nie sú pre toto programovacie obdobie definitívne pravidlá. Bude však náročnejšie na konečných prijímateľov pomoci, zvyšujú sa tiež nároky na prípravu projektov," priblížil Legény.
Pri implementácii projektov sa v praxi podľa neho objavujú viaceré problémy. "Je trvalý trend rozostavanosti projektov. Kapacity firiem nerastú tak rýchlo, ako prichádzajú peniaze. Sú problémy s kvalitou práce," spresnil Legény. Z interných rizík realizácie projektov spomenul zmenu charakteru konečného prijímateľa a rozdeľovanie spoločností, ktoré žiadajú o podporu, na infraštruktúrnu a prevádzkovú časť. "Dôležité je v tomto prípade vhodné rozdelenie väzieb," dodal Legény.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 12:20