StoryEditor

Projekt Minerva - Internet pre vzdelanie ráta s 57 providermi

21.02.2006, 18:41
Autor:
TASRTASR

TASR
iadosť o účasť na projekte Minerva - Internet pre vzdelanie (IPV) podalo na Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií (MDPT) SR 59 providerov, z nich dve spoločnosti však nesplnili podmienky. V projekte sa preto ráta s 57 poskytovateľmi prístupu na internet. TASR to potvrdil hovorca Ministerstva financií (MF) SR Peter Papanek.
V rámci projektu Internet pre vzdelanie môžu študenti získať štátnu podporu na internetové pripojenie vo výške 6 016 Sk na dva roky. Táto podpora obsahuje jednorazový príspevok na vzdelávanie vo výške 400 Sk, a potom mesačný príspevok 234 Sk počas dvoch rokov.
Záujemcovia budú môcť o pripojenie s príspevkom žiadať prostredníctvom poskytovateľa pripojenia do internetu, ktorého si vyberú, a ktorý bude mať podpísanú zmluvu s MDPT. Cieľom projektu je zvýšiť penetráciu vysokorýchlostného prístupu na internet a informačnú gramotnosť mladých ľudí formou štátneho príspevku. Projektom chcú jeho tvorcovia prispieť k rozšíreniu vysokorýchlostného pripojenia rovnomerne po celom území Slovenska a zároveň zachovať jednoduchosť schémy. Z každého vyššieho územnosprávneho celku (VÚC) bude teda počet prijímateľov podpory obmedzený na 5 000.
Prihlasovanie žiadateľov o príspevok v rámci projektu Internet pre vzdelanie u providerov je naplánované na začiatok apríla. "Záujemca o služby dnes nevie, akú ponuku môže dostať a za akú cenu ju od jednotlivých poskytovateľov získa," uviedol Papanek. Podľa neho na internete budú zverejnené všetky ponuky poskytovateľov pripojenia na internet, ktorí splnili podmienky. Užívatelia si určite budú môcť vybrať službu, ktorá im bude najviac vyhovovať, zdôraznil Papanek.
Z providerov, ktorí podali žiadosť o účasť v projekte, sú zatiaľ známe spoločnosti UPC Slovensko, poskytovateľ širokopásmovej vysokorýchlostnej internetovej služby chello a alternatívny operátor Slovanet. Hoci UPC kritériá účasti na projekte považuje za veľmi náročné, bude sa ich snažiť splniť. "UPC ako vedúci poskytovateľ káblového internetu na Slovensku má záujem o zvýšenie penetrácie vysokorýchlostného prístupu na internet, a preto víta iniciatívy, ktoré k tomu prispejú," informoval hovorca spoločnosti Jaroslav Kolár.
Alternatívny operátor Slovanet minulý štvrtok oznámil, že sa zapojil do projektu MDPT Internet pre vzdelanie. Zároveň informoval, že pripravil a od štvrtka minulého týždňa poskytuje možnosť registrácie. Súčasne upozornil, že predregistrácia nezakladá právny nárok na účasť vo vládnom programe. "Záujemcovia, ktorí sa včas prihlásia, získajú najvyššiu šancu získať vyše 6 000-korunový štátny príspevok. Počet dotovaných pripojení je obmedzený a Slovanet bude ich prihlášky vybavovať podľa poradia, v akom sa registrovali," informovala PR manažérka Petra Vagaská. So svojou ponukou chce Slovanet oboznámiť verejnosť po tom, čo dostane od ministerstva konečné podmienky projektu.
Príspevok bude môcť získať študent strednej alebo vysokej školy, resp. občan SR vo veku od 15 do 25 rokov, ktorý ešte doteraz nemá na adrese trvalého bydliska zriadené vysokorýchlostné pripojenie do internetu. Konečná mesačná cenníková cena poskytovanej služby, na ktorú sa viaže podpora, musí byť u príslušného poskytovateľa pripojenia na internet od 260 Sk do 734 Sk vrátane DPH. Prenosová rýchlosť spojenia musí dosiahnuť minimálne 512/128 kbps. Cena služby pritom bude zahŕňať cenu elektronickej komunikačnej služby pripojenia na internet a cenu zabezpečenia potrebného prístupu k elektronickej komunikačnej sieti. Cena služby však nezahŕňa koncové zariadenia ako modem, router a podobne. Žiadateľ sa musí zaviazať, že zotrvá v zmluvnom vzťahu s poskytovateľom pripojenia na internet 24 mesiacov a nemôže ho počas trvania zmluvného vzťahu meniť. Ak žiadateľ odstúpi od zmluvy, musí štátu vrátiť poskytnutý príspevok v plnom rozsahu. Môže však zmeniť poskytovanú službu na akúkoľvek inú službu, ktorá spĺňa podmienky služby, pričom nárok na príspevok, ako aj dĺžka viazanosti zostáva nezmenená.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 02:15