StoryEditor

Taliansko otvorilo svoj pracovný trh pre nové členské krajiny

21.07.2006, 19:30
Autor:
SITASITA
Taliansko v piatok otvorilo svoj pracovný trh obyvateľom nových členských štátov Európskej únie. "Ukončili sme diskrimináciu nových členov EÚ," vyhlásila talianska vláda.

Taliansko v piatok otvorilo svoj pracovný trh obyvateľom nových členských štátov Európskej únie (EÚ). Ako informovala talianska vláda, spolu s úplným odstránením obmedzení na trhu práce pre nové členské štáty krajina vytvorila novú kvótu na zlegalizovanie práce v krajine pre 350 tis. občanov nečlenských krajín. "Ukončili sme diskrimináciu nových členov EÚ," vyhlásila talianska vláda.
Európska komisia (EK) uvítala tento krok, ktorý podľa nej pomôže hospodárstvu krajiny. Ako uviedla, z 25 krajín EÚ sa tak už v 18 uplatňuje princíp slobodného pohybu pracovnej sily. Prechodné opatrenia voči novým členským štátom si naďalej udržujú napríklad Rakúsko, Nemecko, či Francúzsko. Aj tieto však budú musieť svoje pracovné trhy otvoriť, najneskôr v roku 2011.
Keď v máji 2004 do EÚ vstúpilo desať nových krajín prevažne z východnej Európy, otvorili ich obyvateľom svoje pracovné trhy iba Veľká Británia, Írsko a Švédsko. Dvanásť ďalších krajín EÚ zachovalo obmedzenia, podľa ktorých potrebovali občania z nových členských krajín pracovné povolenie, pričom ich udeľovanie sa v niektorých prípadoch uskutočňovalo na základe kvót. Medzitým sa však obmedzenia rozhodli zrušiť Fínsko, Portugalsko, Španielsko či Grécko.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 11:01