StoryEditor

Doprivatizácia podnikov SAD by mala prebehnúť v troch etapách do konca roka 2006

27.04.2005, 20:00
Autor:
TASRTASR

Doprivatizácia podnikov Slovenskej automobilovej dopravy (SAD) prebehne v troch etapách podľa toho, aký podiel akcií v konkrétnom podniku vlastní ešte štát.
Po rokovaní vládneho kabinetu, ktorý dnes definitívne odsúhlasil spôsob doprivatizácie SAD-iek, to uviedol minister dopravy Pavol Prokopovič.
V prvej skupine je podľa neho zaradených 7 podnikov SAD, kde Fond národného majetku zostal minoritným vlastníkom asi 40 % akcií. Druhú tvorí šesť spoločností, kde ešte zatiaľ nedošlo k prevodu 17 % účastín vyplývajúcich z opcie na súkromného vlastníka a tretiu zvyšné tri SAD-ky, kde sú ešte len schválené návrhy zmlúv o kúpe akcií a čaká sa na ich podpísanie.
V záujme čo najvyššej efektívnosti, transparentnosti ako aj rýchlosti sa podľa ministra bude predávať naraz celý privatizačný balík verejnou súťažou. "Oboznámil som vládu aj s kritériami výberu, 50 % bude predstavovať cena, 10 % platobné podmienky, 20 % podnikateľský plán a 20 % referencie alebo skúsenosti s poskytovaním autobusovej dopravy," konkretizoval Prokopovič. Ako doplnil, predpokladá, že o menšinové balíky v SAD-kách prejavia záujem ich súčasní majoritní vlastníci, po liberalizácii dopravného trhu je však možné, že sa o ne budú uchádzať aj menšie súkromné dopravné firmy, podnikajúce v regiónoch.
Celá doprivatizácia by sa podľa ministra mohla zavŕšiť do konca budúceho roka. "Spomínanú prvú skupinu budeme robiť hneď, druhú počítam možno do konca tohto roka, a v priebehu budúceho roku tretiu. Tá je ale podmienená tým, že urobíme prvý krok, čiže tých 49 % akcií," dodal.
Transformačný proces bývalých štátnych podnikov SAD na akciové spoločnosti prebehol v rokoch 2001 a 2002 a následne vláda rozhodla o privatizácii 49 plus 17 % ich akcií. Toto rozhodnutie sa zatiaľ plne zrealizovalo len v SAD Dunajská Streda, Humenné, Liptovský Mikuláš, Michalovce, Nové Zámky, Prešov a Prievidza.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. júl 2024 11:33