StoryEditor

Wienerberger investoval na Slovensku takmer 1,5 miliardy Sk

13.06.2006, 17:24
Autor:
TASRTASR

Takmer 1,5 miliardy Sk vynaložil doteraz na zmodernizovanie troch najväčších slovenských tehliarskych závodov v Boleráze, v Zlatých Moravciach a Ružomberku ich nový vlastník - spoločnosť Wienerberger-Slovenské tehelne (WST). Vlani dosiahla obrat 978 miliónov Sk. Zamestnáva celkom 180 ľudí. Uviedol pre TASR konateľ WST Miloš Klein.
Wienerberger-Slovenské tehelne, spol. s r. o., je dcérska spoločnosť najväčšieho svetového výrobcu tehliarskych výrobkov, akciovej spoločnosti Wienerberger Ziegelindustrie AG. Na Slovensku investuje od roku 1994, keď kúpila tehliarsky závod v Zlatých Moravciach, o 4 roky neskôr získala závod Boleráz. Vlani sa stala majiteľom ružomberských tehelní. Podľa slov Kleina ich spoločnosť neuvažuje zatiaľ kúpiť iné tehliarske podniky na Slovensku. "Snažíme sa zefektívniť výrobu v doterajších našich závodoch. Rozhodli sme sa zmodernizovať výrobu v ružomberskej tehelni, ktorá bude stáť 68 miliónov Sk. Investujeme tam najmä do úspory energií a do automatizácie expedície výrobkov," povedal Klein.
Koncern Wienerberger dosiahol v roku 2005 obrat 1,954 miliardy EUR, o 11 % viac ako v roku 2004. Jeho zisk predstavoval 194,6 milióna EUR, medziročne o 8 % vyšší. Zisk na akciu vzrástol na 2,66 EUR, o 5 % oproti roku 2004. V súčasnosti má Wienerberger vyše 230 výrobných závodov v 24 krajinách Európy a v USA. Zamestnáva okolo 13 000 ľudí.
Wienerberger založil v roku 1819 Alois Miesbach s názvom WIENERBERGER ZIEGELINDUSTRIE. Už otec Aloisa Miesbacha vlastnil na Morave tehliarske pece a uhoľné bane. Spoločnosť WST pôsobí na Slovensku od roku 1992. Jej vedenie sídli v Zlatých Moravciach. Ponúka stavebný materiál potrebný na zostavenie hrubej stavby od základov až po strechu. Jej nosným sortimentom sú v súčasnosti tehly POROTHERM.
Na Slovenku sa tehly vyrábajú už 2000 rokov. Najstaršia správa o ich výrobe na našom území pochádza z roku 71 nášho letopočtu z okolia Stupavy. V druhom storočí pálili tehly aj v Bratislave, Komárne a Trenčíne. História výroby tehál v Boleráze je úzko spätá s výrobnými závodmi v Trnave, ktoré začali svoju produkciu v roku 1894 a 1898.
Po II. svetovej vojne sa znárodnením všetkých tehliarskych fabrík na Slovensku vytvorili Slovenské tehelne, n.p., Pezinok, ktoré sa časom rozčlenili na Západoslovenské tehelne, n.p., Pezinok, pod ktorý patrili aj Zlaté Moravce a Východoslovenské tehelne, n.p., Košice. V dôsledku organizačných zmien v januári 1950 vznikli Ponitrianske tehelne, n.p., Zlaté Moravce. Pre nedostatok murovacích materiálov vybudovali v Zlatých Moravciach ďalšie dva závody. Z ekonomických dôvodov došlo začiatkom 80. rokov k fúzii Ponitrianskych tehelní so Západoslovenskými tehelňami. Začiatkom 90. rokov, po privatizácii, štátny podnik Západoslovenské tehelne odovzdal podnik do správy štátneho podniku Hydrostav Bratislava. Ten vstúpil do spoločného podniku so spoločnosťou Wienerberger. Firma Wienerberger priniesla so sebou špičkovú technológiu a know-how a založila firmu pod názvom Wienerberger Slovenské tehelne, spol. s r.o., Zlaté Moravce.
(1 EUR = 37,943 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 11:45